Dolar

32,5095

Euro

34,9139

Altın

2.441,81

Bist

9.915,62

Keşmirli komutanı binlerce Müslüman uğurladı

Keşmir’de Cemaat-i İslami Hareketi’nin askeri kanadı Hizb’ul Mücahidin Hareketi komutanlarından Sajad Ahmad Bhat’a cenaze töreni düzenlendi. Cenazeye binlerce Keşmirli katıldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-13 18:36:20

Keşmirli komutanı binlerce Müslüman uğurladı

TİMETÜRK I MELAHAT KEMAL

Sajad Ahmad Bhat'ın geçtiğimiz hafta Hindistan askerleri tarafından gözaltına alındığı ve Pazartesi günü Zakura'ya getirilerek kurşuna dizilerek şehid edildiği iddia ediliyor.

Sajad Ahmad Bhat'ın vefatının ardından Keşmir'in bağımsızlığı için mücadele veren farklı yapılardan açıklamalar geldi.
Cenazeye de katılan Keşmir Hürriyet Konferansı Birliği'nin başkanı Seyyid Ali Şah Geylani “Zulümler ve baskılar halkların kendi kendini yönetme hakkını elde etme çabalarından alıkoyamaz” dedi.

Hizb'ul Mücahidin sözcüsü Salim Haşimi “Sajad'ın şehadeti büyük bir kayıp. Sajad hayatını İslam yolunda harcamış ve Keşmir'in bağımsızlığına engel olmak isteyen düşmanların oyunlarını bozmak için stratejiler geliştirmiş bir Hizb'ul Mücahidin komutanıydı” açıklamasında bulundu.

Leşker-i Tayyibe sözcüsü Abdullah Gaznevi, grup lideri Mahmud Şah'ın Sajad'ın şehadeti ile ilgili sözlerini aktardı: “Bir mücahidin hayatı binlerce Hindistan ordusu askerinin hayatından daha önemlidir. Biz yine de bir mücahidin şehadetini ölüm olarak değerlendirmiyoruz. Çünkü Allah yolunda ölmek sıradan bir ölümden daha hayırlıdır. Peygamberimiz (S.A.V) de Allah yolunda şehadeti dilemiştir”.

Keşmir Duhteran-ı Millet grubu başkanı Seyyide Asiye Andrabi yaptığı açıklamada Sajad'ın geçtiğimiz hafta tutuklandığını ve Cargo cezaevinde tutulduğu söyledi. Andrabi ayrıca “Sajad, Pazartesi günü Zakura'ya götürüldü ve orada kurşuna dizildi” dedi ve ekledi “Devlet güçleri ve yerel kolları mücahidleri gözaltına alarak öldürme faaliyetlerine yeniden başladı. Ancak şunu bilmelidirler ki şeytani yöntemleri asla başarılı olamayacak”

Keşmir'de Bağımsızlık Mücadelesi

Keşmir ya da bölgeyi bilenlerin yakıştırdığı sıfat ile ” Cennet Vadi ” ; Hindistan, Pakistan, Afganistan ve Çin'in keşistiği noktada yer alır ve coğrafi özellikleri, doğal güzellikleri, tarım alanlarının verimliliği ile kendisine yakıştırılan sıfatı sonuna kadar hak eden bir bölgedir. Pakistan'ın bağımsızlığını ilan ettiği dönemde Hindistan ile yapılan antlaşmaya göre Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgeler Pakistan'ın egemenliğine bırakılacak diğer bölgeler ise Hindistan'ın egemenliğinde kalacaktı. Ancak Hindistan antlaşmaya uymayarak Keşmir bölgesini Pakistan'a bırakmaktan imtina etti. Keşmir bölgesi ise nüfus niceliği açısından Müslümanların ezici çoğunlukta yaşadığı bir bölgedir. Ancak yaşanan yoğun çatışmalar sonrasında Keşmir bölgesinin yüzde yirmilik kısmı ” cihad ” yolu ile Pakistan egemenliğine katılmıştır. Ayrıca, bilinmesi gerekir ki; Keşmir bölgesinin % 80 kısmı halen Hindistan egemenliği altındadır ve bu kısımda halen yoğun olarak Müslüman unsurlar ikamet etmektedirler. Keşmir'in Hindistan işgali altında kalan kısmının yüzölçümü 138.935 km2, nüfusu yaklaşık 14 Milyon civarındadır. Bu nüfusun yaklaşık % 85′i Müslümandır. Müslüman olmayan nüfusun da önemli bir kısmı Hindistan hükümetinin uyguladığı nüfus kaydırma politikasıyla oluşturulmuştur. İşgal altındaki Keşmir'in başkenti de Srinagar'dır.

Haber Ara