Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Kerkük: Ateşten gömlek

Irak'ın Türkmen şehri Kerkük uzun süredir IKBY etkisinde kalmasının ardından son referandumda da bağımsız Kürt devletine dahil edilmek istenmesiyle bir kez daha Ortadoğu'nun en sıcak noktalarından biri haline geldi. Peşmerge şehirdeyken, Irak Ordusu'nun harekete geçtiği, İran destekli milis gücü Haşd-i Şabi'nin de şehre çok yakın olduğu belirtildi. Haşd-i Şabi'nin Türkmen Şiilerden oluşan bri kolu ise dün gece Peşmerge ile çatıştı... İşte Kerkük'te son 24 saatte yaşananlar...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-14 09:03:55

Kerkük: Ateşten gömlek

TIMETURK | HABER MEKREZİ

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) siyasi ve fiili baskısı altında kalan Kerkük eksenli gerilim sürüyor! Dün Peşmerge ve Irak Ordusu arasında yaşanan hareketliliğin gece de sürdüğü belirtilirken, Haşd-i Şabi'nin de şehre çok yakın olduğu belirtilmişti. Faka tilk kıvılcım Tuzhurmatu'da çıktı. Dün gece saatlerinde Tuzhurmatu'daki Türkmen Haşd-i Şabi milisleri ile Peşmerge arasında çatışma çıktığı belirtildi.

İşte dün yaşananlar:

IRAK ORDUSU OPERASYON BAŞLATTI

AFP haber ajansına konuşan Iraklı bir general, "Haziran 2014'te yaşanan olaylar esnasında Irak ordusunun kaybettiği bölgeleri geri almak için operasyon başladı" ifadesini kullandı. AFP'ye bilgi veren üst düzey generalin ismi açıklanmadı. Irak ordusu ise bu iddiayı yalanladı.

HAŞD-İ ŞABİ ÇOK YAKIN

Havice ilçesi ve ona bağlı 4 kasabayı IŞİD'den geri alan Irak ordusu ve İran destekli milis gücü Haşd-i Şabi, ağır silahlarla Kerkük'e ilerleyip kente 20 kilometreye kadar yaklaştı.

PEŞMERGE BÖLGEDEYDİ

Kerkük'ün batı ve güneybatı bölgelerinin tamamını kontrol eder hale gelen ordu, Kerkük-Bağdat karayolu üzerinde de kontrolü ele geçirdi. Buna karşılık Peşmerge güçleri de çatışma ihtimaline karşılık Süleymaniye ve Erbil'den güç sevkiyatı yapıyor. Kerkük'e yönlendirilen Peşmerge sayısının 6 bini bulduğu belirtildi.

son-dakika-barzani-ye-bir-sok-daha-geri-aldilar-10046017

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkan Yardımcısı Kosrat Rasul ise on binlerce Peşmerge'nin Irak ordusunun Kerkük'e yönelik operasyon tehdidine karşı bölgede konuşlandırılmış olduğunu söyledi. Resul, "Dün geceden bu yana en az 6 bin peşmerge daha, Irak ordusunun tehdidine karşı konuşlandırıldı" dedi.

pesmergeden_flas_aciklama_cekildik_1507891775_7485-(1)

PEŞMERGE GERİ ÇEKİLDİ

IKBY Başkanı Barzani'nin peşmerge komutanı, bazı savunma hatlarından geri çekildiklerini duyuruldu. Peşmergeden konuyla ilgili açıklama yapıldı. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi ve Peşmerge Komutanı Şeyh Cafer Mustafa, Haşdi Şabi ve Irak ordusuyla çatışmaya girmemek için bazı temas noktalarından çekildiklerini açıkladı. Muhataplarının kendilerine ‘tehditler yağdırdığını' söyleyen Mustafa, çatışmak istemediklerini ancak Kerkük'ü de terk etmeyecekleri mesajı verdi. IKBY Peşmerge Bakanlığı ise daha bir açıklama yaparak "Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük'e askeri sevkiyatının arkasında dış güçlerin olduğunu" söyledi.

--3133215

TUZHURMATU'DA HAREKETLİLİK

Dün gece ise Selahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde, Peşmergeler ile Türkmen Haşd-i Şabi birlikleri arasında çatışma çıktı. İlçede Dedegaip Camisi'ne saldıran peşmerge birliklerine Türkmen Haşdi birlikleri karşılık verdi. Çatışma gece geç saatlere kadar sürdü. Bölge kaynakları Peşmerge güçlerinin Türkmen Haşdi birliklerinin bulunduğu bölgeleri havan topuyla vurduğunu belirtildi. Salahaddin Vali Yardımcısı Muhammed Abdulvahid de şiddetli çatışmalar yaşandığını belirterek ilçede tansiyonun yüksek olduğunu dile getirdi. Abdulvahid, çatışmada ölü ya da yaralı olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.

Haber Ara