Dolar

34,8758

Euro

36,6247

Altın

3.023,15

Bist

10.099,10

'Kendi ülkemi eleştirdiğimde İsrail'i eleştirmekten daha az baskı ve taciz görüyorum'

MIT’de engellilere yönelik tıbbi ve protez bakımının iyileştirilmesi üzerine çalışmalar yapan doktora öğrencisi Francesca Riccio-Ackerman 7 Ekim'den bu yana ABD'deki eğitim kurumlarında Filistin’e destek veya İsrail’e eleştiriler konusunda ifade özgürlüğünü engellemek hedefiyle özel çaba gösterildiğini vurguladı.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-12-16 22:58:12

Riccio-Ackerman, 9 yıl önce Müslüman olduğunu belirterek son iki aydır MIT kampüsünde Müslüman karşıtlığı (İslamofobi) ve Filistin karşıtı bağnazlıkta hızlı bir artış olduğuna dikkati çekti. Riccio-Ackerman, "İsrail'e yönelik eleştirileri antisemitizmle birleştirerek 'nefret söylemi' adı altında susturulmasına yönelik kasıtlı bir çaba var." diye konuştu.

İsrail'i eleştiren öğrencilerin, İsrail yanlısı grupların baskısına maruz kaldığını anlatan Riccio-Ackerman, şöyle devam etti:

"İsrail'i eleştirenler siyahi ise ırkçı tacize maruz kalıyor. İsrail'i eleştiren Yahudiler antisemitik, Müslümanlarsa İslamofobik tacize uğruyorlar. Yani bu modelde gerçekten dikkate değer olan iki şey var. Birincisi; bu yalnızca İsrail'e yönelik eleştirilere cevaben veriliyor. İkincisi; kampüste her türden öğrenciyi taciz eden aynı gruplar oluyor."

Riccio-Ackerman, bu tacizlerin “antisemitizmle mücadele” adı altında sistematik ve kasıtlı olarak yapıldığını, İsrail'i eleştiren herkesin peşine düşüldüğüne belirterek şunları kaydetti:

"Ben bir Amerikalıyım, burada doğdum ve büyüdüm. Kendi ülkemi eleştirdiğimde, İsrail'i eleştirmekten daha az baskı ve taciz görüyorum. ABD'de yaşayıp bunu tecrübe etmenin gerçekten şoke edici olduğunu düşünüyorum çünkü bu İsrail yabancı bir ülke, benim ülkem değil. Suudi Arabistan'ı, Çin'i, Rusya'yı ya da başka herhangi bir ülkeyi eleştirdiğinizde ise benzer bir tepki almıyorsunuz."

İsrail hakkında "ifade özgürlüğü" kuralında istisna uygulandığını vurgulayan Riccio-Ackerman, ABD Temsilciler Meclisinde geçen hafta Harvard, MIT ve UPenn rektörlerinin ifade verdiği “antisemitizm” oturumunu da "çifte standart" olarak değerlendirdi.

Riccio-Ackerman, "Bunu, İsrail'e yönelik eleştirileri nedeniyle kampüsteki diğer öğrenci gruplarına yönelik baskı ve tacizlerini artırmak ve alevlendirmek için kullanıyorlar. Yani bu, aslında Kongredeki insanlar için daha çok siyasi bir fırsat olan bir şeyin kılıfıydı." ifadelerini kullandı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ile ABD'de Filistin meselesini anlamaya yönelik büyük bir değişim olduğunu söyleyen Riccio-Ackerman, şöyle devam etti:

"Bizi siyasi olarak temsil eden kişiler, ABD'de halkın ne istediğini dinlemiyor ve bu, gerçekten büyük bir utanç. Bu, geriye dönüp bugünlere büyük bir utançla bakacağımız bir şey. Kendi adıma ben geriye dönüp en azından, 'sessizdim ve güvendeydim ve bunun için diğer insanlar bedel ödedi' demeyeceğim ve diğer Amerikalıların da (Filistin'i) savunuculuk konusunda daha cesur olmalarını umuyorum."

Haber Ara