Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Kamışlı'da YPG - Baas rejimi çatışması büyüyor

YPG, Kamışlı'da Allaya Cezaevini ele geçirip tutukluları naklederken, çatışmalarda şu ana kadar 40'tan fazla kişi öldü. Rejim güçleri ise şehre üç uçak doulusu elit komondo birliği gönderdi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-22 12:32:07

Kamışlı'da YPG - Baas rejimi çatışması büyüyor

Dünya Bülteni'nin haberine göre Suriye'nin Haseke şehrindeki Kamışlı ilçesinde rejim güçleri ve PYD'ye bağlı silahlı örgüt YPG arasında başlayan çatışmalar devam ediyor.

Görgü tanıklarına göre çatışmalarda aralarında sivillerin de bulunduğu 40'ı aşkın kişi hayatını kaybetti.

İKİ YPG'LİNİN TUTUKLANMASI İLE BAŞLADI

Hafta başında rejim güçlerinin iki YPG'liyi tutuklamasıyla başlayan gerginlik, önceki gün YPG'nin bölgesindeki iki yerel polisin daha tutuklanmasının ardından had safhaya çıktı. Bunun üzerine örgütün yerel polis gücü, rejim güçlerinin kontrolündeki noktalara saldırdı. Bir süre sonra YPG güçleri de çatışmalara katıldı.

Wista ve Bişêriyê kavşağı ve Alaya mahallesinde başlayan çatışmaların ardından bazı yerler YPG'lilerin eline geçti. Taraflar arasındaki çatışmalar gece saatlerine kadar devam etti. Bölgeden gelen haberlere göre çatışmanın ilk anlarında PYD'ye bağlı yerel polis gücünün iki üyesi ile 3 sivil hayatını kaybetti.

İlçenin doğusunda rejim kontrolündeki Allaya cezaevi yerel polis ve YPG'li gruplarca kuşatıldı. İçerdekilerin teslim olmasını isteyen Kürt gruplar çatışmaya başladı.

Dün sabah başlayan çatışmalar gün boyu devam etti. PYD, cezaevinin kontrolünü ele aldıklarını açıklayarak, mahkumları başka yere naklettiklerini duyurdu. Cezaevinin içinde bulunan 60 askerin ise teslim olduğu belirtildi.

Bu arada çatışma bölgelerinde kalan yaralıların çıkarılması için aşiret ileri gelenleri arabulucu oldu. Bunun üzerine güvenlik koridoru oluşturularak, yaralılar bölgeden çıkarıldı.

HASEKE'Yİ REJİM, YPG İLE BİRLİKTE YÖNETİYORDU

Mart 2011'de başlayan iç savaşın başından bu yana rejim ve YPG, Halep'in kuzeyinde, YPG kontrolündeki Şeyh Maksud'da, Haseke'de petrol alanlarında ve kontrol noktalarında birkaç kez günübirlik çatışmalar yaşamıştı.

YPG REJİME VERGİ VERİYORDU

Rejim ve YPG, Haseke ilini ve Kamışlı ilçesini birlikte yönetiyordu. YPG rejime vergi verirken, rejim de kamu kurumlarını çalıştırmaya devam ediyordu. Esed rejimine bağlı memurlar 2011 öncesinde olduğu gibi işlerini sürdürüyor. Haseke'deki bazı yerlerinin vergileri, YPG ve rejim arasında paylaşılıyor. Çoğu zaman rejimin ve YPG'nin kolluk güçleri kentte müşterek devriyeler yapıyor.

Haseke'nin kuzeydoğusunda YPG kontrolündeki Rümeylan petrol sahasının YPG ve rejim tarafından birlikte korunduğu, çıkarılan petrolün bir kısmının rejime verildiği biliniyor.

YPG, Mart ayının ortalarında bölgedeki diğer unsurlarla birlikte Suriye'nin kuzeyinde bir federasyon ilan etmişti. Federasyon ilanına şiddetle karşı çıkan Esed yönetimi, Suriye topraklarında ilan edilen federasyonun hiçbir yasal dayanağa sahip olmadığını belirtmişti.

Federasyon ilanından sonra YPG ile Esed arasında çatışmalar başlamıştı.

Haber Ara