Mısır'da darbeci Sisi ile işgalci İsrail yönetimi arasında gizli bir işbirliği yapıldığı ortaya çıktı. Amerikan The New York Times gazetesi'nin haberine göre İsrail'in 2015 yılından beri Sina Yarımadası'nda 100'den fazla hava saldırısı düzenlediğini yazdı.
Gazete, “Gizli Anlaşma: İsrail, Kahire'nin onayıyla Mısır'da Hava Saldırıları Gerçekleştiriyor” başlıklı haberinde, İsrail'in Mısır'da en az 100 hava saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. İsrailli ve Mısırlı yetkililer konuya ilişkin bir açıklama yapmayı reddetti.
İKİ YILDIR SÜRÜYOR
Gazetenin haberinde, ülkenin Kuzey Sina bölgesinde, IŞİD'e bağlılığını ilan eden grupların saldırılarını önleyemeyen Mısır hükümetinin, İsrail'den yardım isediği ve bu kapsamda bir anlaşma yapıldığını yazdı. Haberde İsrail'in Sina'daki operasyonlarının iki yıldan uzun bir süredir devam ettiği bildirilirken, Tel Aviv'e ait insansız hava araçlarının, helikopterlerin ve jetlerin 100'den fazla gizli hava saldırısı gerçekleştirdiği kaydedildi. “Hepsi de Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin onayı ile yapıldı” ifadesini kullanan gazete, bu adımın iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir aşamaya geçildiğine işaret ettiğini yazdı. Haberde, “İsrail'in müdahalesi Kahire için, militanlarla yaklaşık 5 yıllık savaşında Mısır ordusunun yerini yeniden kazanmasına sebep oldu. İsrail içinse, hava saldırıları sınır güvenliğini ve komşusunun istikrarını sağladı” açıklaması yapıldı.
İSRAİL'E BAĞIMLI
Gazetede değerlendirmelerine yer verilen uzmanlar, Mısır'ın, kendi bölgesini korumak için İsrail'e bağımlı hale gelmesinin Ortadoğu'daki barış sürecinde cunta yönetiminin sergileyeceği tutum üzerinde etkileri olacağını değerlendiriyor. Gazeteye konuşan ABD'li yetkililer, hükümet görevlilerinin ve devlet kontrolündeki medyanın İsrail'i bir düşman olarak tartışmaya ve Filistin davasına sadakat sözü vermeye devam ettiği Mısır'da, cunta rejiminin, halkın tepkisinden korktuğu için İsrail'in hava saldırılarındaki rolünü gizlediğini kaydetti.
TEL AVİV'İN PLANI FARKLI
Irak ve Suriye'de misyonunu tamamlayan IŞİD'in Sina Yarımadası'ndaki yapılanmasının arkasında ise İsrail'in varlığı konuşuluyor. Mısır'da siyaset ve medya çevrelerinde yaygın bir şekilde kabul gördüğü biliniyor.
SİNA GERİLİMİNİN FİLİSTİN BİLMECESİ
Yetkililer, İsrail'in Sina'daki hava saldırılarına, Ensar Beyt el-Makdis örgütünün Kasım 2014'te IŞİD'e biat ettiğini açıklamasından sonra başladığını belirtiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararından sonra İsrail'in, Sina'da iki yıldır gizlilikle yürüttüğü operasyonların ortaya çıkması, “Filistin halkını Sina'ya mı sürecek?” sorusuna neden oldu.
İSRAİL'DEN GAZZE SINIRINDA TATBİKAT
İşgalci İsrail ordusunun, dün sabah saatlerinde Gazze sınırı çevresindeki Yahudi yerleşim birimlerinde geniş kapsamlı askeri tatbikata başladığı bildirildi. Ordudan yapılan açıklamada, Çarşamba günü sona erecek tatbikatın önceden planlandığı ve orduya ait birliklerin savaş hazırlığını artırmak amacıyla gerçekleştirildiği ifade edildi. İsrail'e ait savaş uçakları, önceki sabah, Gazze'de Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait bir mevziyi bombalamıştı.
NE OLMUŞTU?
Mısır basınında, dün bir konferansa katılmak üzere Kahire'ye gelen ve İsrail'in bir televizyon kanalına açıklama yapan Gamliel'in "Sina Yarımadası, Filistinlilerin devlet kurması için en iyi yer" sözü yer almıştı. İsrail'de Dürzi toplumun temsilcilerinden Devlet Bakanı Eyüb Kara, geçen şubat ayında yaptığı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Abdufettah es-Sisi'nin Filistinlilerin Sina Yarımadası'na yerleştirilmesini önerdiğini, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da ABD Başkanı Donald Trump'a "iki devletli çözüm yerine Filistinlilerin Sina Yarımadası'na yerleştirilmesi projesine" ilişkin bir taslak sunmayı planladığını savunmuştu. Aralarında Hamas, Fetih, İslami Cihad Hareketi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FDHKC) de bulunduğu çeşitli grupları bünyesinde barındıran Filistin'deki Ulusal İslami Güçler de bunun üzerine yayımladığı ortak açıklamada, Filistinlilerin Mısır'da Sina Yarımadası'na yerleştirilmesi projesine karşı olduklarını vurgulamıştı. Söz konusu tarihte İsrail Başbakanlık Divanı iddiaları yalanlamış, Mısır Dışişleri Bakanlığı ise konuya ilişkin açıklamaların doğru olmadığı söylemişti.
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, özel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, İsrail Sosyal Eşitlik Bakanı Gila Gamliel'in "Sina Yarımadası, Filistinlilerin devlet kurması için en iyi yer" ifadesine yanıt verdi. Bakan Şukri, "Mısır halkının kanlarıyla sulanan Sina başta olmak üzere Mısır topraklarındaki egemenliği kemirecek her türlü açıklamayı kim yaparsa yapsın reddediyoruz. Mısır, Sina'da bir karış toprağından dahi ödün vermeyecek ve kimsenin oraya saldırmasına izin vermeyecek" ifadelerini kullandı.
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı yazılı açıklamada, İsrailli Bakan Gamliel'in sarf ettiği sözleri kınayarak, "Filistin devletinin yeri sadece Filistin topraklarıdır" ifadesini kullandı.
Öte yandan Mısır'ın Sina yarımadasından atılan füzeler sonrasında herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmazken, Gazze'ye sınırı olan Eskhol bölgesinde 5 Aralık 2017'de sirenler en az 3 kez çalmıştı. İsrail Savunma Güçleri, muhtemel hava sahası ihlallerini ve atılan füzenin türünü araştırdığı belirtirken; IŞİD, İsrail jetlerinin uçusuna misilleme olarak füze saldırısı gerçekleştirdiklerini açıklamıştı.