Belçika'da muhalefet, başkent Brüksel'deki bankalarda bloke edilen ve eski Libya lideri Muammer Kaddafi'ye ait hesaplardan, gizli tutulan bazı hesaplara aktarıldığı iddia edilen yüz milyonlarca euronun peşine düştü.
Belçika devlet televizyonunun hafta içinde bu hesapları bazı silah sevkıyatı işlemleri ile ilişkilendiren yayınının ardından muhalefet milletvekilleri, Başbakan Charles Michel hükümetinin, konuya açıklık getirmesini istedi.
Muhalif vekiller, söz konusu paranın Afrika ülkelerindeki bazı militan grupların eline geçmediğinin garantisinin verilmesini istiyorlar.
BM uzmanlarının katılacağı soruşturma amaçlanıyor
Ayrıca Parlamento'da çoğunluk sağlayabilirlerse hükümet aleyhinde Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarının da katılacağı bir soruşturma başlatılmasını amaçlıyorlar.
Parlamento'daki sosyalist milletvekillerinden Dirk Van der Maelen, Dışişleri Bakanı'na, Belçika hükümetinin serbest bıraktığı hesapların Libya'daki militanlar için silah finansmanında kullanılıp kulanılmadığını sordu.
Maelen, konuyu Maliye Bakanı Johan Van Overtveldt ve 2011 yılına kadar Maliye Bakanlığı görevinde bulunan Dışişleri Bakanı Didier Reynders'e de sorduklarını ancak yeteri açıklıkta bir cevap alamadıklarını söyledi.
Muhalefet iddiaları Mali Komisyon'a taşıyacak
Brüksel'de halen savcıların soruşturduğu konuyu milletvekillerinin önümüzdeki hafta Mali Komisyon'a taşımaları da bekleniyor.
Muhalefet, Belçika'daki bazı Libya hesaplarını dondurmak konusunda Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını uygulamakta başarısız olunduğu yönündeki iddiaları reddeden Dışişleri Bakanı Didier Reynders'ın açıklamalarını da yetersiz buldu.
Dondurulmuş hesaplardan ödemeler 2011-2017 yıllarında yapılmış
Belçika kamuoyunda Kaddafi'nin dondurulmuş hesaplarıyla ilgili şüpheler, Politico isimli haber sitesinde geçen şubat ayında yayınlanan bir haberin ardından yayıldı.
Habere göre, 2011 yılında Libya uygulamaya başlanan BM yaptırımları gereği, Kaddafi'nin bu ülkedeki 16 milyar euro tutarındaki mevduatından, Lüksemburg ve Bahreyn'deki bankalar aracılığıyla kimliği bilinmeyen bazı alıcılara ödemeler yapıldı.
Hisse senedi temettüleriyle faiz ödemelerinin konu edildiği transferlerin 2011 ile 2017 yıllarında yapıldığı iddia ediliyor.