Dolar

34,9468

Euro

36,7309

Altın

2.981,71

Bist

10.125,46

Japonya’ya onayladı: Ortadoğu’ya asker gönderilecek

Japonya'nın denizlerde seyir güvenliğini sağlamak gerekçesiyle Ortadoğu'ya askeri güç gönderme planına dair bakanlar kurulu taslak kararı, hükümetteki koalisyon partileri tarafından onaylandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-18 13:27:28

Japonya’ya onayladı: Ortadoğu’ya asker gönderilecek

Geçtiğimiz Mayıs ve Haziran aylarında Hürmüz Boğazı'nda seyreden petrol gemilerine yönelik saldırıların ardından Japonya, Ortadoğu'ya Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) gönderme kararı almıştı.

Saldırı sırasında hedef alınan gemişlerden biri Japon menşeiliydi.

HÜKÜMET SÜREYİ UZATABİLİR

Kürdistan 24'ün haberine göre bölgeye bir savaş gemisi ve devriye uçağı gönderilmesini öngören tasarıya göre hükümet, görevin süresini uzatmak isterse, anayasada en üst devlet kurumu olarak tanımlanan Ulusal Meclis'e rapor verecek.

İRAN KARŞI ÇIKIYOR

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, Tahran'ın Basra Körfezi'nde yabancı askeri güçlerin konuşlanmasına karşı olduğunu belirtmişti.

Arakçi, Japonya Başbakanı Abe ile salı günü gerçekleştirdiği görüşmede de İran'ın tutumunu kendisine ilettiğini aktararak, "Herhangi bir yabancı gücün bölgede bulunmasının istikrar, güvenlik ve barışa katkı sağlayacağına inanmıyoruz" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Japonya Kabine Baş Sekreteri ve Hükümet Sözcüsü Yoşihide Suga da bölgeye askeri güç gönderme planına ilişkin Tahran yönetimini bilgilendirdiklerini açıklamıştı.

ABE, RUHANİ'YE BİLGİ VERECEK

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin, cuma günü (20 Aralık) gerçekleşmesi beklenen görüşmede İran Cumhurbaşkanı Ruhani'ye söz konusu misyonun hedefi hakkında bilgi vermesi beklenirken, görüşme sonrasında ise taslağın resmileşmesi bekleniyor.

JAPONYA'DAN BAĞIMSIZ GÜÇ

Ortadoğu sularında seyir güvenliği konusu, İran ve ABD arasında artan gerginliğin gölgesinde, geçtiğimiz Mayıs ve Haziran aylarında Körfez sularındaki tankerlere yönelik saldırı haberleri ile gündeme gelmiş, dönemin ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford 9 Temmuz'da yaptığı açıklamada, “Birkaç ülke ile Hürmüz Boğazı ve Bab'ül Mendep Boğazı'nda deniz güvenliğini sağlayacak bir ittifak için temas halindeyiz" ifadelerini kullanmıştı.

Dönemin Japonya Savunma Bakanı Takeshi Iwaya ise Japonya'nın ittifaka asker gönderme planının olmadığını belirterek, farklı çözüm yollarının masada olduğu sinyalini vermişti.

Japonya daha sonra, ABD öncülüğünde kurulan uluslararası koalisyona katılmayarak, bölgeye kendi SDF güçlerini göndereceğini açıklamıştı.

UMMAN KÖRFEZİ'NDE TANKER SALDIRILARI

Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun Tahran ziyareti sırasında 13 Haziran'da Hürmüz Boğazı'nın hemen güneyinde bulunan Umman Körfezi'nde biri Japonya, diğeri Norveç'e ait iki tankere saldırı düzenlenmişti. Saldırıya ilişkin ABD ve İran karşılıklı birbirini suçlamıştı. Körfez'de 19 Temmuz'da İngiltere'ye ait Steno Impero adlı petrol tankeri denizcilik kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle İran tarafından alıkonulmuştu.

Bu olayların ardından bölgede uluslararası koalisyon kurma girişiminde bulunan ABD hükümetine İngiltere haricinde Avrupa ülkeleri olumsuz yanıt vermişti.

Suga, 18 Ekim'de yaptığı açıklamada, ABD'nin koalisyonuna katılmayacaklarını ancak Japonya'ya petrol taşıyan tanker ve gemilerin güvenliğini sağlamak için bölgeye savaş gemileri göndereceklerini duyurmuştu.

SON VİDEO HABER

Suriyeliler teröristleri taşlayarak kovdu

Haber Ara