İtalya'da Senato, İçişleri Bakanlığı yaptığı dönemde, Akdeniz'de kurtarılan düzensiz göçmenlerin günlerce gemiden inmesine izin vermeyen Irkçı Lig Partisi lideri Matteo Salvini'nin ülkesi İtalya'da, koronavirüsü yüzünden hayat adeta durdu. Halk evlerine çekildi, sokaklar boşaldı. Şehirler ölü sessizliğine büründü.
Avrupa ülkeleri içinde koronavirüsünden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen ve son 24 saat içinde 49 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü saysının 233'e yükselmesi İtalya'da, halkı paniğe sevk etti.
Alınan bütün önlemlere rağmen koronavirüs vakalarının 5 bin 883'e çıkması hükümeti de harekete geçirdi.
Hükümet virüsle mücadele amacıyla alınan tedbirleri daha da genişleterek ülkenin kuzeyinde 16 milyon kişinin yaşadığı bölgeleri karantina altına aldı.
Karantina altına alınan şehirler şunlar: Lombardiya, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro, Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli, Padua, Treviso ve Venedik.
Bu şehirlere sağlık görevlilerin dışında giriş ve çıkışlar şimdilik yasaklandı.
Bölge yetkilileri, daha önce emekli doktorları da göreve çağırmıştı.
Gün içinde koalisyon hükümetinin ortağı Demokratik Parti'nin lideri ve aynı zamanda Lazio Bölgesel Yönetim Başkanı Nicola Zingaretti, kendisinde de yeni tip koronavirüse rastlandığını duyurmuştu.
TURİSTİK KENTLER BOŞALDI
Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) son verilerine göre, 2018 yılında 62,1 milyon turistin geldiği İtalya, iki haftadır içinde bulunduğu koronavirüs kriz nedeniyle çok sayıda rezervasyon iptali ve uçuşlardaki kısıtlamalarla karşı karşıya.
İtalyan Otelciler Federasyonu kaynaklarının aktardığına göre başkent Roma, Milano ve Floransa'da mart ayındaki iptallerin yüzde 90'a dayandığı belirtildi. Bu kentlerde özellikle turistik yerlerdeki yoğunluğun azalması da gözle görülür biçimde fark ediliyor.
İtalyan basınında yer alan haberlerde Roma Belediyesi'nin yaptığı çalışmaya göre, nisan ayındaki Paskalya Yortusu'na yönelik rezervasyonların iptallerinden kaybın 303 milyon avro olacağı belirtildi.
İtalya Ticaret Odası ve Turizm Odası'nın bu hafta açıkladığı çalışmaya göre, 1 Mart - 31 Mayıs'ı kapsayan üç aylık bahar döneminde 31 milyon 625 bin turist kaybı ve 7,4 milyar avro zarar beklendiği açıklandı.
En çok koronavirüs vakasının görüldüğü Lombardiya Bölgesi'nin başkenti Milano'nun iki havaalanı Malpensa ve Linate'ye yapılan uçuşlarda 15 Şubat- 2 Mart'ta günlük yolcu kaybının 100 binin üzerinde olduğu, 24 saatte seyahat edenlerin yaklaşık 50 bin civarında olduğu ifade edildi.
Diğer yandan, İtalya Birinci Futbol Ligi'nde (Serie A) maçların nisan ayına kadar virüsün yayılmamasına yönelik tedbirler kapsamında seyircisiz oynanacak olması kulüpleri, önemli bir kaynak olan stat gelirinden mahrum bırakacak.
BORSANIN 2 HAFTADA KAYBI 95 MİLYAR AVRO
İtalyan borsası da ülkede ekonomik faaliyetlerin büyük ölçüde akmasını fiyatlandırması dikkati çekti. FTSE MIB 30 endeksi ise 21 Şubat'tan bu yana yüzde 16 değer kaybederek 24.777,15 puandan 20.799,89 puana geriledi. Borsada bu sürede 95 milyar avronun eridiği belirtiliyor.
Ayrıca, Cerved Rating Ajansı'nın hazırladığı "Koronavirüsün mali olmayan İtalyan şirketlerine etkisi" isimli raporunda, Kovid-19'un yol açtığı acil durumun yıl içinde çözüme kavuşturulmaması ve alınan önlemlerin ülkenin en verimli bölgelerinde ekonomiyi etkili bir şekilde durdurması halinde, her on şirketten birinin temerrüt riski taşıdığına işaret edildi.
Söz konusu krizin, 2020 yılının ortasında çözülmesi halinde, temerrüt riskinin yüzde 4,9 oranında olabileceği, krizin bütün bir yıl sürmesi halinde ise riskin yüzde 10,4'e çıkabileceği kaydedildi. Koronavirüsten kaynaklanan acil durumun en çok inşaat, tekstil sanayisi, turizm, otel ve restoranları etkileyeceği ifade edildi.
Bu arada Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, koronavirüsü tehdidi yüzünden bu pazar halka buluşmak yerine, Pazar Ayini'ni video ile yaptı.
Öte yandan, 83 yaşındaki Papa'nın soğuk algınlığına yakalandığı, başka bir hastalığının bulunmadığı kaydedildi.
Koronavirüsün vurduğu İtalya'dan görüntüler...