Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

İşte Kudüs oylamasında ABD ve İsrail'i destekleyen o 7 ülke

BM'de oylanan Kudüs tasarısı 128 ülkenin oylarıyla kabul edildi. 9 ülke ABD'nin kararını desteklerken, 35 ülke çekimser kaldı. Sonucun ardından herkesin merak ettiği konu ise ABD'nin kararını destekleyen ülkeler. Bu ülkeler nerede ve jeopolotik konumları ne? İşte cevabı...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-22 11:13:22

İşte Kudüs oylamasında ABD ve İsrail'i destekleyen o 7 ülke

Birleşmiş Milletler üyesi 172 ülkeden diplomatlar, ABD'nin Kudüs kararını geri almasını New York'taki BM Genel Merkezi'nde yapılan oturumda oyladı. 128 ülke tasarıyı kabul etti, 9 ülke ABD'nin kararını destekledi. 35 ülke çekimser kaldı. ABD ve İsrail ile birlikte kararı destekleyenler ise Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Togo ve Palau oldu. Google aramaları bir anda arttı. 

Karar'ın derlediği habere göre Mikronezya Federal Devletleri, Palau, Nauru ve Marshall Adaları isimli 4 ada ülkesi Okyanusya kıtasındaki 4 bölgeden biri olan Mikronezya'da yer alıyor. 3 Kasım 1986'de bağımsızlığını ilan eden Mikronezya Federal Devletleri, 4 federe eyalet ile 607 adadan oluşan bölgenin en büyük ülkesi konumunda. İngilizce'nin de dahil olduğu 7 resmi dili bulunan ülkenin 108 bin nüfusu bulunuyor. Resmi para birimi ise ABD doları.

NAURU

Asya Pasifik'teki ada ülkesi Nauru'nun da nerede olduğu çok merak edildi. Nauru, 21 km2'lik yüzölçümü ile dünyanın en küçük ada ülkesi. Nüfus yapısı şöyle: Naurulu 58%, diğer Pasifik Adalılar 26%, Çinli 8%, Avrupalı 8%. Nauru, resmî adıyla Nauru Cumhuriyeti ve eskiden Pleasant Adası olarak bilinen , Güney Pasifik'te bulunan bir Mikronezya ada ülkesi. En yakın komşusu 300 kilometre (186 mi) doğusunda yer alan Kiribati'nin Banaba Adası'dır. Son nüfus sayımına göre 9.591 kişiyle ile Vatikan'dan sonra en az nüfusa sahip olan ülkedir.

Dışişleri'nde yar alan bilgilere göre Nauru'da ekilebilir arazi yetersiz olup su dahil neredeyse bütün ihtiyaç maddeleri ithal edilmektedir. Tarımsal faaliyetler küçük çaptaki tropikal meyve ve sebze üretimiyle sınırlıdır. Enerji gereksinimi de ithal petrolle karşılanmaktadır. Kaynakların sınırlı olması nedeniyle istihdam yetersizdir. İşsizlik oranı yüzde 90 seviyesinde seyretmektedir. Nauru ekonomisinin belkemiği ve tek ihraç maddesi 1945'ten beri fosfattır. Toprakların yaklaşık yüzde 80 fosfat yatağıdır. 2014-2015 bütçesinin yaklaşık yüzde 10'unu fosfattan alınan gelir oluşturmaktadır. Nauru'nun bir diğer gelir kaynağı Çin, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve ABD'ye verdiği balıkçılık lisanslarıdır.

1_88

Nauru ilk olarak en az 3000 yıl önce Mikronezya ve Polinezyalılar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Geçmişte Nauru üzerinde 12 kabile vardı ve günümüzde resmî bayraklarındaki 12 köşeli yıldız bu kabileleri temsil etmektedir.

Nauru ekonomisi, 1980'li yılların başlarında yükselmiştir. Nauru'da deniz kuşlarının dışkılarından oluşan guano rezervleri mevcuttur ve bu rezervler fosfat ve potasyum açısından zengindir. Nauru ekonomisi bu guano rezervlerine bağlıdır. Önemli ihtiyaçlar ithal edilmektedir.

PALAU

1994 yılında ABD himayesinden çıkan Palau yaklaşık 350 adadan oluşuyor. ABD ile “Serbest Birlik Sözleşmesi”yle bağlı Başkanlık Sistemi ile yönetilen ülkenin 21 bin 347 nüfusu bulunuyor.

Palau, satın alma gücü paritesine göre 14.100 Dolarlık kişi başına düşen milli geliriyle refah seviyesi en yüksek olan Pasifik ada ülkelerinden biridir. Palau'nun ekonomisi büyük ölçüde turizm, buna bağlı hizmet sektörü ve dış yardımlara dayanmaktadır. Gelirlerin yaklaşık %80'i hizmet sektöründen elde edilmektedir. Özellikle Japonya, Tayvan ve Kore gibi bölge ülkelerinden gelen turistlerden elde edilen gelirler ülkenin ana geçim kaynağını oluşturmaktadır.

2_91

Diğer taraftan, özellikle ABD'nin Serbest Birlik Sözleşmesi çerçevesinde sağlamakta olduğu yardımlar başta olmak üzere, dış yardımlar da ülke ekonomisi için önemlidir.

MARSHALL ADALARI

Marshall Adaları 21 Ekim 1986'da bağımsızlığını ilan eden bir diğer adalar topluluğu.

Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinde yer alan bilgilere göre Pasifik Okyanusu'nun ortasında 24 mercan atol adasında yaklaşık 70.000 nüfusa sahip Marşal Adaları'nın ekonomisinin belkemiğini ABD'den sağlanan yardımlar (gelirlerin yaklaşık %80'ini) oluşturmaktadır. ABD ile imzalanan Bağımsız Birlik Anlaşması (COFA) uyarınca, ABD, 2023 yılına kadar bu ülkeye her yıl 70 milyon ABD Doları yardımda bulunmaktadır. Diğer fonlarla birlikte bu rakam 100 milyon ABD Doları'nı bulabilmektedir.

Ayrıca, ABD'nin, Kwajalein Adası'nda bulundurduğu “Ronald Reagan Balistik Füze Deneme Sahası” yerel ekonomi açısından önemli bir gelir kaynağı olmayı sürdürmektedir.

3_78

Kısıtlı tarımın yanısıra, el işleri ve balıkçılık temel geçim kaynaklarıdır.

TOGO

Togo ya da resmî adıyla Togo Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) Burkina Faso, Benin ve Gana oluşturmakta olup, ülkenin güneyinde Gine Körfezi içerisinde yer alan Benin Körfezi bulunmaktadır. Ülkenin başkenti Lomé'dir.

Ülkenin ismi Ewe dilinden gelmektedir. Ewe dilinde Togo kelimesi to (Türkçe:su) ve go (Türkçe:liman) kelimelerinden oluşmaktadır. Almanya'nın burada kurduğu ilk sömürge düzeninde bölgeyi Togoland ismi verilmiş, buradan da esinlenerek ülkenin tamamına genelinde Togo ismi kullanılmış, bağımsızlık sonrası da bu isim yeni ülkenin ismi olarak da seçilmiştir.

4_57

Togo sahip olduğu 56.785 km² yüz ölçümü ile Afrika kıtası standartlarına göre küçük bir ülke konumundadır. Kıta üzerinde bu yüz ölçümünden daha az bir yüz ölçümüne sahip olan çok az sayıda ülke bulunmaktadır. Ülke uzun ve dar bir yapıya sahip olup, kuzey-güney yönünde uzunluğu 550 km olup, batı-doğu yönünde en dar bölgesi 50 km en geniş bölgesi ise 140 km'dir. Atakora Sıradağları ülkeyi çapraz bir şekilde bölerken, sıra dağların ortalama yüksekliği 600 m düzeyindedir. Ülke topraklarının %16'sı ormanlar ile kaplı konumdayken, %25 tarım alanı, %3,5 ise yaylalardır. Togo'nun orta bölgeleri yükseltilerle kaplı iken, kuzeyinde ise hafif engebeli savan bölgesi yer alır. Ülkenin güneyinde ise ormanlık platolar, lagün ve bataklıklar görülür.

MİKRONEZYA

Büyük Okyanus'ta 607 adadan ve 4 federe eyaletten oluşan “Mikronezya Federal Devletleri”nin İngilizce, Ulithian, Woleaian, Yapese, Pohnpeian, Kosraean ve Chuukese'den oluşan 7 resmi dili vardır.

mikronezCaroline Takım Adaları'nın bir kısmını da içine alan “Mikronezya Federal Devletleri”nin 4 kurucu ada grubu vardır. Aynı zamanda federe eyalet olan bu adalar, “Yap”, “Chuuk”, “Pohnpei” ve “Kosrae”dir. Bu eyaletlerden en büyüğü 346 km2'yle Pohnpei'dir. Bu eyaleti 127 km ile Chuuk, 118 km ile Yap, 110 km'yle Kosrae izlemektedir.

5_50

4 eyalet Mikronezya Federal Devletleri bayrağı üzerinde birer yıldızla temsil edilir. Mikronezya'nın başkenti Pohnpei'deki “Palikir”de hükümet binaları bulunmaktadır. Ülkenin en büyük şehri ise “Chuuk”daki Weno'dur. Toplam 110 bin nüfusunu 707 km2'de barındıran Mikronezya Federal Devletleri'nin Gayri Safi Yurt İçi Harcaması 277 milyon USD, kişi başı milli geliri ise 2 bin USD'dir. Resmi para birimi USD'dir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ABD'nin Kudüs kararını geri almasını öngören bir tasarıyı oylandı. 128 ülkenin oylarıyla tasarı kabul edildi. 9 ülke ABD'nin kararını desteklerken, 35 ülke çekimser kaldı. Oylama sonrası herkesin merak ettiği ise ABD'nin kararını destekleyen ülkelerin kimler olduğu ve jeopolitik konumu oldu. İşte o merak ettiğiniz Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Togo ve Palau nerede, nüfusu ve konumu hakkında detaylar...

SON VİDEO HABER

İstanbul2da 4 katlı otelde yangın

Haber Ara