Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

İsrailli Dürzi diplomat: Tel Aviv Havalimanı'nda ırkçılığa maruz kaldım

İsrailli Dürzi bir diplomat resmi bir seyahatteyken Tel Aviv Havalimanı'nda güvenlik görevlilerinin ırkçı tutumuna maruz kaldığını söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-05 13:29:23

İsrailli Dürzi diplomat: Tel Aviv Havalimanı'nda ırkçılığa maruz kaldım

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İsrail'in Panama Büyükelçisi Reda Mansour, Cumartesi günü Ben Gurion Havaalanı'ndaki güvenlik görevlileri tarafından durdurulduğunu ve sorgulandığını söyledi. Dürzi diplomat Mansour, Orta Amerika'ya uçuyordu. Fakat güvenlik görevlilerinin, ülkenin kuzeyindeki bir Arap köyünden geldiğini öğrendiklerinde kendisini ve ailesini kasten beklettiğini söyledi.

"CEHENNEME GİDİN"

Reda Mansour, Facebook hesabından yaptığı açıklamada "Hayfa yakınlarındaki Isfiya kasabasından geldiğimizi öğrenince pasaportlarımıza bakmak istediler. Kızım bana 'Sen gülümseyip kibarca cevap verirken onun konuşması çok kabaydı' dedi. Ben Gurion, cehenneme gidebilirsin. Otuz yıllık aşağılanma hala bitmedi. Sana söyleyecek tek bir şeyim kaldı: Kusmük gibi hissediyorum" ifadelerini kullandı.

"HAVAALANINDA IRKÇILIK OLMAMALI"

Mansour, "Ben Gurion Havaalanın'daki güvenlik kontrolleri din, ırk veya cinsiyetten bağımsız olarak yapılmaktadır. Her yol 25 milyondan fazla yolcuyla karşılaşıyorsunuz. Sadece işini yapan güvenlik görevlisiyle, hakaret arasında seçim yapacak" dedi.

"BİZ ZORUNLU ASKERLİK YAPIYORUZ"

Mansour, köyünde İsrail bayrağı altında savaşan Dürzi askerlerin mezarının bulunduğunu söyleyerek, Dürzilerin zorunlu askerlik yaptığını, İsrail vatandaşı Araplar gibi "gönüllülük" esası bulunmadığını söyledi. Mansour "Bizim de sizin gibi İsrail Savunma Kuvvetleri mezarlığında gömülü ailemiz ve arkadaşlarımız var. Bir dahaki sefer onurlu büyükelçinizin kızına, 'onu ve ülkeyi korumak için güvenlik taraması yaptığınızı' söyleyin" dedi.

54 yaşındaki Mansour, İsrail'in Dürzi topluluğununun bir üyesi ve daha önce İsrail'in Brezilya ve Ekvador büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYORLAR

Dürziler, İsrail vatandaşı olsalar da diğer İsrail vatandaşları Etiyopyalı Yahudiler (Falaşalar) veya Araplar gibi ayrımcılığa maruz kalıyorlar. 2018 yılında vatandaşlıklarının "ikinci sınıf" ilan edilmesiyle gündeme gelen Dürziler, İsrail'de uzun süre protesto gösterileri düzenlemişti.

İSRAİLLİ DÜRZİLER

Kudüs merkezli resmi İsrail Merkez İstatistik Bürosu'nun verilerine göre çoğunluğu ülkenin kuzeyinde yaşayan Dürzi nüfusun sayısı 130 bini aşıyor.

İsrail'in yaklaşık 9 milyonluk nüfusunun yüzde 1,7'sini oluşturan Dürziler, İsrail vatandaşı Filistinlilerin oluşturduğu 2 milyonu aşkın Arap nüfusunun da yüzde 8'ine tekabül ediyor.

Anadilleri Arapça olan Dürziler, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde, “Dürzi topluluğun İsrail için ülkedeki azınlıklar arasında çok özel bir yeri var. Öyle ki bu topluluğun mensupları, İsrail siyaset, kamusal yaşam ve ordu alanlarında önemli görevlerde bulunur.” şeklinde tanımlanıyor.

Dışişleri Bakanlığı'nın tanımında, Dürzilerin İsrail'in kuruluşundan bu yana orduda görev aldıklarına vurgu yapılarak, “1956'da Dürzi topluluğunun lideriyle yapılan anlaşmadan sonra da Dürzi erkeklerin İsrail ordusuna katılımını zorunlu hale getiren bir yasa çıkarıldı. İşte ordudaki Dürzi Tugayı da bu şekilde doğdu.” ifadelerine yer veriliyor.

Çok azı kendini Filistin Dürzileri olarak nitelendirirken, İsrail vatandaşı Filistinlilerin aksine büyük çoğunluğu aidiyetini Tarihi Filistin toprakları üzerinde kurulan İsrail devletine bağlıyor.

Ayrıca İsrail'in kuzey bölgelerinde yaşayan İsrail Dürzileri, kendilerini önce Dürzi sonra İsrailli ve en son Arap olarak tanımlıyor. Suriye kimliğinden vazgeçmeyen ve İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri çevresinde yaşayan yaklaşık 25 bin Suriyeli Dürzinin aksine İsrail Dürzileri, İsrail'e ve kimliğine tüm sadakatiyle bağlılık gösteriyor.

DÜRZİLER, DÜRZİLİK

Kendilerini Müslüman olarak nitelendiren Dürziler, Dürziliği 11'inci yüzyılda Kahire'deki Fatımi imamların oluşturduğu felsefe ve tasavvuftan etkilenen mezhep olarak tarif ediyorlar.

Sabiilik ve Ezidilik inançlarının etkileşiminin yanı sıra tasavvufi öğretiler üzerinde bina edildiği dile getirilen Dürzilikte ibadetler, tahsis edilen özel mekanlardaki meclislerde ifa ediliyor. İbadetlerini son derece gizlilik içerisinde yerine getiren Dürzilerin, içeriğini açıklamayı reddettikleri "hikmet" dolu bir kitaba (Risaletu'l Hikme) sahip olduğu söyleniyor.

Dünyadaki nüfusları yaklaşık 2 milyon olduğu belirtilen Dürziler, İsrail'in yanı sıra işgal altındaki Golan Tepeleri'nde, Lübnan, Ürdün ve Suriye'de de yaşıyor.

Haber Ara