Dolar

32,2014

Euro

35,0523

Altın

2.472,97

Bist

10.158,63

'İsrail saldırıları hayat onuru bırakmadı'

İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği saldırılarda yıkılan evleri ruhsatsız olduğu gerekçesiyle savaş mağduru sayılmayan, yardımlardan mahrum kalan Filistinli bedeviler, geleceklerinden endişe duyuyor.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-13 17:34:59

'İsrail saldırıları hayat onuru bırakmadı'

Anadolu ajansı'nın haberine göre, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki İzbet Beyt Hanun bölgesinde bir barakada yaşayan Ebu Şebab ailesi, savaş mağduru onlarca aile gibi maddi ve manevi sıkıntılarla mücadele ediyor.

Aile bireyleri, "insan yaşayamaz" dedikleri tek göz barakanın aşırı sıcaklar nedeniyle daha da katlanılmaz bir hal almasından, su, elektrik ve kanalizasyon şebekesi yokluğu nedeniyle çektikleri çileden yakınıyor.

Evin hamile hanımı Raniya Ebu Şebab, zor hayat şartlarının beraberinde getirdiği sağlık sorunlarını anlatırken, kaynana Semire Halid ise "İsrail saldırıları hayat onuru bırakmadı" dedi.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) kendilerini savaş mağduru listesine kaydetmediğine ve Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan da evleri ruhsatsız olduğu gerekçesiyle olumsuz cevap aldıklarına değinen Semire, "Bu zor şartların yanında yönetim ve kurumların dışlamalarına da tahammül ediyoruz" diye konuştu.

İsrail füzelerinin açtığı büyük bir çukurun yanına teneke ve ağaç dallarından "yuva" kuran Ekrem Hamid (45) de "yetkililerin ilgisizliği" ve tüm sıkıntılara rağmen 8 kişilik ailesinin geçimi için hayata tutunmaya çalışıyor.

Hamid, "Gelecek endişesi taşıyorum. Hayatımın kalanını bu şekilde geçirmekten korkuyorum" ifadelerini kullanıyor.

Öte yandan, Filistin Yönetimi Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, UNRWA ile geçen yıl İsrail saldırılarında evleri yıkılanların sorunlarını çözmek için anlaşma yapıldığı belirtildi. Açıklamada, bu kapsamda evleri yıkılanlara devlet arazilerinde yeni konut inşası ya da bu kişilerin belirlenen bir bölgeye kiracı olarak yerleştirilmeleri planının henüz uygulamaya koyulmadığı kaydedildi.

İsrail'in Gazze'ye 7 Temmuz 2014'de başlattığı ve 51 gün süren saldırılarda 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) BM Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle hazırlanan istatistiğe göre, İsrail saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkıldı, 160 bin ev hasar gördü bunların 6 bin 600'u ise kullanılamaz durumda.

Haber Ara