Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

İsrail, ABD'nin Kudüs'te Filistin konsolosluğu açmasına karşı çıktı

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, ABD'nin Kudüs'te Filistinlilere hizmet verecek konsolosluğunu yeniden açma planına ilişkin, 'Kudüs'te Filistinlilere hizmet edecek bir ABD konsolosluğuna yer yok.' dedi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-11-30 10:12:39

İsrail, ABD'nin Kudüs'te Filistin konsolosluğu açmasına karşı çıktı

Başbakan Bennett, Dışişleri Bakanı Yair Lapid ve Maliye Bakanı Avigdor Liberman, yıllık bütçenin Meclisten geçmesine ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin Kudüs'te Filistinlilere hizmet veren ve 2019'da kapatılan konsolosluğunu yeniden açma planına ilişkin soruya Bennett, "Kudüs'te Filistinlilere hizmet edecek bir ABD konsolosluğuna yer yok. 'Kudüs, sadece İsrail'in başkentidir.' Konumumuzu tutarlı, sessizce ifade ediyoruz ve umarım anlaşılmıştır." ifadelerini kullandı. Kudüs'ün "sadece İsrail'e ait olduğunu" iddia etti

Dışişleri Bakanı Lapid ise ABD'nin konsolosluğu işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde açmak istemesi halinde buna ilişkin herhangi bir itirazlarının olmayacağını dile getirerek, Kudüs'ün egemenliğinin "sadece İsrail'e ait olduğunu" iddia etti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Tel Aviv'deki İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdıktan sonra 4 Mart 2019'da Filistinlilere hizmet veren Kudüs Başkonsolosluğunu kapatmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mayıs ayında Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinde Washington'un Filistin ile ilişkilerine bakan Kudüs'teki konsolosluğun yeniden açılacağını duyurmuştu.

Blinken, 13 Ekim'de İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan ile Washington'da düzenlediği ortak basın toplantısında, Kudüs'teki konsolosluğun açılması planını devam ettireceklerini belirtmişti.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Idan Roll ise geçen ay yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada, ABD yönetiminin Filistinlilere hizmet verecek Kudüs'teki konsolosluğunu yeniden açma planını rafa kaldırabileceğini duyurmuştu. AA

Müslümanlar için Kudüs neden kutsal?













Sünni Müslümanlar için Kudüs üçüncü en kutsal şehirdir. İslamiyet'te Kudüs, M.S. 610 yılında ilk Kıble olmuştur ve Kur'an'a göre Muhammed, 10 yıl sonra Miraç'a bu şehirden çıkmıştır. ... Günümüzde, İsrail'in temel kanunları, Kudüs'ü İsrail'in “bölünmez başkenti” olarak kabul eder.


Kudüs hangi ülkeye ait?






İsrail ve Filistin'in tam ortasında yer alan Kudüs şehri, içinde bulundurduğu kutsal mekanlarla da oldukça önemli bir şehirdir. Mescid-i Aksa, Ağlama Duvarı, Kubbet-Us-Sahra gibi dini açıdan büyük önemi olan yapılara ev sahipliği yapan Kudüs'te günümüzde 800 bin civarı nüfusun olduğu bilinmektedir.



Kudüs kim tarafından fethedildi?













Peygamberler şehri olarak da bilinen Kudüs, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'nın da içinde yer aldığı şehri 638'de Bizans işgalinden kurtaran İslam'ın ikinci Halifesi Hazreti Ömer, Kudüs'ün ilk fatihi oldu



Kudüs ne demek dini?













Kudüs, üç semavi din için kutsaldır. Müslümanlar için Kudüs üçüncü en kutsal şehirdir. İslamiyet'te Kudüs, Milattan sonra 610 yılında ilk Kıble olmuştur ve Kur'ana göre Hz. Muhammed (s.a.v.), 10 yıl sonra Miraç'a bu şehirden çıkmıştır.

Haber Ara