Dolar

32,1977

Euro

34,9847

Altın

2.510,83

Bist

10.938,48

İsrail 9 yıl sonra ilk kez Erez sınır kapısını araç girişine açtı

İsrail, Gazze sınırında kapalı tuttuğu ve yalnızca insanların geçişine izin verdiği Erez Sınır Kapısı'nı 9 yıl sonra ilk kez araç geçişine açtı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-14 18:44:44

İsrail 9 yıl sonra ilk kez Erez sınır kapısını araç girişine açtı

Al Jazeera'nın AFP'den aktardığı habere göre Gazze'ye mal ve araç girişleri Kerem Şalom Sınır Kapısı'ndan yapılıyordu. Ancak Kerem Şalom çevresinde yaşayan İsrailliler aylardır mal taşıyan kamyonların her gün bölgeden geçişinin diğer sürücülere yarattığı tehlike ve trafik yoğunluğundan şikâyet ediyordu.

ESKİ BAKAN "AÇILABİLİR" DMEİŞTİ

Mayıs ayında o dönem Savunma Bakanı olan Moşe Yaalon, Gazze'ye daha sağlıklı mal girişlerinin yapılması ve Kerem Şalom'daki yoğunluğun azaltılması için Erez'in açılabileceğini söylemişti.

İsrailli bir yetkili, araçların Gazze'ye Erez'den giriş yaptığını doğruladı. Yetkili AFP'ye yaptığı açıklamada "Bu tedbir Filistinli ithalâtçıların işlerini kolaylaştırmak ve bu sayede Gazze Şeridi'nin ekonomisine yardım etmek için alındı" ifadelerini kullandı.

EREZ SINIR KAPISI

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Erez, İsrail'in büyük şehirlerine ve limanlarına Kerem Şalom'dan daha yakın. Kapının araç girişine açık tutulması, Aşdod gibi İsrail limanlarından Gazze'ye mal getirilmesini daha da kolaylaştırabilir.

Gazze'de Filistinli araç sahipleri için çalışan bir örgüt Erez'den bölgeye 110 aracın giriş yaptığını belirtti.

GAZZE ABLUKA ve AMBARGOSU

İsrail, 1,9 milyona yakın insanın yaşadığı Gazze'yi 2007'den bu yana ve denizden abluka altında tutuyor. Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler'e göre abluka Gazze'den yapılan bütün ihracatları neredeyse tamamen durdurdu ve ekonomiyi çökmenin eşiğine getirdi.

 

 

Haber Ara