Dolar

34,8720

Euro

36,7454

Altın

3.040,03

Bist

10.058,47

'İşkenceler Esed'ın sarayının eteklerinde yapıldı'

Suriye'de Esed rejimi tarafından işkence ile öldürülen 27 kişiye işkencelerin Esed'in sarayının bulunduğu tepenin eteklerindeki askeri hastanede yapıldığı ortaya çıktı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-25 18:39:22

'İşkenceler Esed'ın sarayının eteklerinde yapıldı'

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW), Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölümü İcra Direktörü Yardımcısı Nedim Huri, örgütün gözaltı merkezlerinde işkence ile öldürülen 27 kişinin kimliğini tespit ederek, insan hakları ihlallerini belgelediği raporunu hatırlatarak, Suriye'de "gözaltı ve ölüm merkezlerindeki" sorumlular tespit edilip, cezaları verilmeden geçiş sürecine başlamanın mümkün olmadığını ifade etti.

"Ölüm bürokrasisi"

Söz konusu ihlallerin işleniş sürecini "ölüm bürokrasisi" olarak nitelendiren Huri, bu bürokrasinin soğukkanlı bir şekilde işkence ve ölümleri belgelediğini belirterek, tutuklulara ölümüne yapılan bu işkencelerin kapalı bir odada gerçekleştirilmediğini, güvenlik birimi yetkililerinin hepsinin durumdan haberdar olduğunu ve işkencelerin Beşşar Esed'in sarayının bulunduğu tepenin eteklerindeki askeri hastanede yapıldığını anlattı.

Suriye'deki insan hakları kuruluşlarına göre rejimin elinde on binlerce tutuklu ve zorla alıkonulan kişiler olduğuna dikkati çeken Huri, "Ancak bu durumu açıklamaktan korkan, ülkeyi terk eden ve hiçbir kuruluşla irtibatı kalmayan aileler olduğu gibi bir süre alıkonarak serbest bırakılanlar da kendilerini ifşa etmedikleri için elimizde net bir rakam yok" ifadesini kullandı. 

"İşkenceler kimseden habersiz kapalı kapılar arkasında gerçekleşmedi"

Huri, emniyet kurumlarının, Suriye'deki siyasi birimlerden ölümüne işkence uygulanması yönünde bir talimat aldığını kanıtlar nitelikte bir belgenin ellerinde bulunmadığını belirterek, "Pek tabi ki de bu işkenceler kimseden habersiz kapalı kapılar arkasında da gerçekleşmedi. Emniyet birimleri, yaşananları tamamen biliyordu" diye konuştu. 

"Ortada ölüm adında bir bürokrasi mevcut" diyen Huri, sözünü ettiği "bürokrasiyi" şu şekilde anlattı:

"Cesetler askeri hastaneye getiriliyor, görevli güvenlik personeline cesetlerin fotoğraflarının çekilmesi için birini göndermesi talimatı veriliyor. Ardından ikinci bir talimatla cenazeler henüz belirlenemeyen yerlere defnediliyor. Tüm bunlar rutin şekilde yapılıyor. Bu kimseyi ürküten bir durum değil. İşin en can alıcı tarafı ise bu cesetler Mezze'de askeri hastanenin garajındaydı. Burası çölde bir yer değil, Şam'ın kalbinde, ana yollardan birinin yakınında, cumhurbaşkanlığı sarayının cumhurbaşkanlığı sarayının yakınında bir yer" 

HRW'nin raporunun Moskova'dan yayımlanması

HRW'nin raporu Moskova'dan yayımlama kararı aldığına da dikkati çeken Huri, "Bunun nedeni Moskova bugün Şam'ın en büyük müttefiki. Dolayısıyla bu ihlallere son vermesi ya da en azından uluslararası gözlemcilere izin verilmesi konusunda müttefiki Esed'i ikna etmesi için manevi sorumluluğu aşikar" değerlendirmesinde bulundu. 

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara