Dolar

32,2686

Euro

34,7564

Altın

2.380,78

Bist

10.276,88

IŞİD şirketleşiyor: Yeni sistem geliştiriyorlar

Financial Times'ın da incelediği bir rapora göre örgütün Suriye ve Irak'ta savaş sonrası inşaat faaliyetlerinden kâr etmesi bile mümkün.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-25 18:52:17

IŞİD şirketleşiyor: Yeni sistem geliştiriyorlar

İngiltere'de yayınlanan Financial Times gazetesi, Irak ve Suriye'deki topraklarını kaybetmekte olan IŞİD, elindeki parayı diğer ülkelere ihraç ettiği anlatan bir özel haber yayınladı. 

Örgüt son dönemlerde kendi bastırdığı paraların kullanımını zorunlu hale getirmişti. 2015'te basılmaya başlanan ancak kullanımı zorunlu kılınmayan altın dinar ve gümüş dirhemler son aylarda IŞİD'in vergi toplarken zorunlu kıldığı bir para birimi oldu. Yerel halktan ödeme yapmadan önce ellerindeki Suriye liralarını ve ABD dolarlarını bu para birimine çevirmesini talep eden IŞİD, topladığı nakdi diğer ülkelere kaçırıyor.

Kaçırılan bu paralar, ya saldırılarda kullanılıyor yada tanıdık işadamları üzerinden yatırıma dönüşüyor. IŞİD bu sayede parasını akladığı gibi bu yatırımla düzenle gelir imkanına kavuşuyor. Bu yöntemle örgüt, topraklarını kaybetse dahi yapacağı operasyonlar için finansal desteğin devam etmesini planlıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin hazırladığı ve Financial Times'ın da incelediği bir rapora göre örgütün bu sayede Suriye ve Irak'ta savaş sonrası inşaat faaliyetlerinden kâr etmesi bile mümkün.

Haber Ara