Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

IŞİD kimyasal silah elde edebilir mi?

Uluslararası Çevre Güvenliği Örgütü ‘Green Cross' Başkanı Paul F.Walker, kitle imha silahı elde etmek istediğini açıkça belirten IŞİD'in kimyasal silahları ele geçirmesi halinde çok daha tehlikeli olabileceğini belirtti.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-11 15:02:42

IŞİD kimyasal silah elde edebilir mi?

Irak, Suriye ve Libya'da kanlı işgal eylemlerine devam eden  IŞİD, bu kez kimyasal silah tehdidi ile gündemde. Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, IŞİD'in zehirli klorin gazı kullandığını doğruladı. Örgütün kimyasal silah kapasitesini geliştirmek için üst düzey teknisyenleri saflarına kattığını belirten Bishop, IŞİD'in nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlar elde etme ihtimalinin endişe verici olduğunu söyledi.

Kimyasal silahların kullanımı, üretimi ve depolanması, Kimyasal Silahlar Konvansiyonu'na (CWC) imza atan 190 ülke tarafından yasaklanmış durumda. Kimyasal silahlar, askeri silah olarak kullanılamıyor ancak terör silahı olarak ‘büyük değere' sahipler.

Uluslararası heyet, IŞİD'in kimyasal silah saldırısını inceleyecek
Sputnik'e konuşan Uluslararası Çevre Güvenliği Örgütü ‘Green Cross' Başkanı Paul F. Walker, IŞİD gibi terörist örgütlerin kitle imha silahlarını ele geçirmeleri halinde çok daha tehlikeli olabileceğine belirterek, "Şu örneğe bakmak yeterli olur; Ağustos 2013'te Suriye'nin Guta kentinde gerçekleşen kimyasal saldırıda bin 400 kişi öldü. IŞİD kimyasal silah elde ederse çok daha büyük tehlike yaratır" dedi. 

IŞİD, KİMYASAL SİLAHLARA 3 YOLDAN ULAŞABİLİR

IŞİD'in Irak'taki askeri saldırılarında klorin ve daha zehirli olan sarin gazı kullandığının kesin olduğunu belirten Walker'a göre, kitle imha silahı elde etmek istediğini açıkça belirten IŞİD kimyasal silahlara 3 yoldan ulaşabilir. Paul F. Walker, bu tehlikeli 3 senaryoyu şöyle anlatıyor:

SURİYE'NİN KİMYASAL SİLAH DEPOLARI

‘IŞİD'in klor gazı kullandığı ilk defa uluslararası bir inceleme sonrası kanıtlandı'
"İlk olasılık: IŞİD militanları, kimyasal silahları Suriye devletinin kimyasal depolarından elde etmiş olabilir. Bildiğiniz gibi Suriye, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) 1,3 bin ton kimyasal silaha sahip olduğunu deklare etmişti. Bu silahların tamamı, geçen yıl ülke dışından çıkarılarak imha edildi. IŞİD, bazı kimyasal silahları Suriye dışına çıkarılma işleminden önce ele geçirmiş olabilir. Suriye'nin deklare etmediği kimyasal silahlardan bazılarını elde etmesi de ihtimal dahilinde. 

FELLUCE'DEKİ SADDAM ZAMANINDAN KALMA KİMYASALLAR

İkinci olasılık: IŞİD, Saddam Hüseyin'in kimyasal silah üretim tesisinin bulunduğu Felluce'yi geçen yıl ele geçirdi. Felluce'nin Al Muthanna bölgesindeki iki büyük gizli sığınakta eski ve bozulmuş kimyasal silah parçaları vardı. Bu sığınaklar- yaklaşık 20 yıl önce BM müfettişleri tarafından beton ve demir parmaklıklarla kapatıldı. Irak yönetimi de uzun süredir OPCW himayesi altında, bu noktaları ve kimyasal silahları, en iyi şekilde imha etme seçeneklerini araştırıyordu. Maalesef IŞİD, Al Muthanna'da Irak yönetimi tarafından yapılan yeni laboratuvarları ve bilim insanlarının konaklama yerlerini yağmaladı. Sığınakların bugün kimin kontrolünde olduğundan emin değilim ancak; her ne kadar çok tehlikeli bir operasyon olsa da IŞİD sığınaklara ulaşmış ve bir miktar kimyasal madde ele geçirmiş olabilir.  

SANAYİ DEPOLARI 

Üçüncü olasılık: Klorin, çok yaygın bir çift amaçlı kimyasal maddedir. IŞİD, Irak ve/veya Suriye'de sanayi depolarına yakın yerlere konuşlanmış ve klorin gazını Suriye'de olduğu gibi varil bombası şeklinde kullanmış olabilir."

‘SİVİLLERİ KORUMAK İÇİN YAPILABİLECEKLER SINIRLI'

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli bölgesel güvenlik uzmanı Theodore Karasik ise IŞİD'in kimyasal silahları askeri eylemleri sırasında ele geçirmiş olabileceğini ya da kara borsadan kimyasal maddeler bulmuş olabileceğini düşünüyor. IŞİD'in şu anda klorin gazı ile daha küçük çaplı zehirli saldırılar düzenleme kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Karasik, sivilleri bu saldırılardan korumak için yapılabileceklerinin sınırlı olduğunu söylüyor.

‘TÜM ÜLKELER IŞİD'E KARŞI DURMALI' 

‘Green Cross' Başkanı Paul F. Walker, Ortadoğu'da şiddet sarmalını artıran IŞİD'in olası kimyasal silah potansiyeline tüm bölge ülkelerinin karşı durması gerektiğini vurguluyor.

"Körfez ülkeleri dahil tüm ülkeler IŞİD'e karşı durmalı. Neyse ki, (İsrail ve Mısır hariç) tüm Ortadoğu ülkeleri, Kimyasal Silahlar Konvansiyonu'na üye ve OPCW denetimine tabi durumda. Bu ülkelerin hiçbiri çift kullanımlı kimyasalları, konvansiyona üye olmayan ülkelere satamaz."

IŞİD'in klorin gazı kullandığı iddialarını, ilk kez  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi dile getirmişti. Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi, IŞİD militanlarının Ocak ayında Peşmerge güçlerine karşı kimyasal silah kullandığı yönünde kanıtlar olduğunu bildirmişti. Bir İŞİD intihar bombacısının Tikrit'te peşbergelere klorin gazı yüklü bir kamyon ile saldırı düzenlediği belirtilmişti.

 

Haber Ara