1841'de Fransa'nın Cezayir'de Müslümanlara ve Yahudilere yaptığı katliamı savunan ırkçı Fransız gazeteci Eric Zemmour, "Fransız olmak budur, ben bugün katliamı yapan General Bugeaud'nun yanındayım" dedi. 8 Mayıs 1945'ten Cezayir'in bağımsızlığının kazandığı 1962'ye kadar devam eden Fransız sömürü düzeni altından 1 milyon insan öz yurdunda katledilmişti.
Müslüman dünyasına ve göçmenlere duyduğu nefreti zaman zaman dile getirerek Fransa'nın gündemine oturan gazeteci Eric Zemmour, ırkçı söylemini bir televizyon kanalında yineledi.
1841'de Fransa'nın Cezayir'de Müslümanlara ve Yahudilere yaptığı katliamı savunan Zemmour, "Fransız olmak budur, ben bugün katliamı yapan General Bugeaud'nun yanındayım." dedi.
Sosyal ağlarda paylaşılan kesit büyük tepki toplarken bu demecin dile getirildiği kanalın karartılması için Fransa'nın radyo televizyon üst kurulu (CSA) göreve çağrıldı.
“DİNE NEFRETİ PROVOKE”
ETMEKTEN SUZLU BULUNDU
Öte yandan Yargıtay gazetecinin, eylül ortasında "dine nefreti provoke" etmekten suçlu bulunduğu davayı karara bağlayarak onayladı.
Aynı günlerde Paris Savcılığı da, 28 Eylül'de aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen'in kızkardeşi Marion Marechal'in öncülüğünde toplanan binlerce kişinin katıldığı "Convention de la Droite"ta konuşan Zemmour hakkında soruşturma başlatmıştı.
Zemmour bu konuşmada, 'beyaz ırkı hedef alan' "farklılık ideolojisi" ve "yok etme savaşı"nı eleştirerek Fransız yazar Renaud Camus'nün "Büyük yer değiştirme" teorisini örnek göstermişti. Bu ırkçı ideoloji beyaz ve Hristiyan toplumun yerini göçmen Müslüman toplumun alacağını iddia ediyor. Zemmour 2 Ekim'de kendisini bir televizyon programında savunmuş, İslam ve göçmenler hakkındaki aşırı söylemini sürdürmüştü.
ERIC ZEMMOUR KİMDİR?
Cezayir asıllı Yahudi bir ailede 1958'de dünyaya gelen Eric Zemmour gazetecilik kariyerine Quotidien de Paris'te başladı. 1994'ten itibaren Fransa'nın önde gelen sağcı gazetelerinden Le Figaro'nun politika servisinde çalıştı.
2009'da yaşadığı bir tartışma nedeniyle buradaki görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Figaro Magazine dergisinde haftalık yazılarını sürdürdü. 2000'li yıllarda televizyon programlarına katılarak ismini geniş bir kitleye duyurmayı başardı.
1 MİLYONA YAKIN CEZAYİRLİ
FRANSIZ ASKERLERİ TARAFINDAN KATLEDİLDİ
İkinci Dünya Savaşı bitmeden kısa zaman önce bağımsızlık vaadiyle Fransa saflarında savaşan Cezayirlilerin başlattığı gösterilerde binlerce Cezayirli, Fransız askerleri tarafından öldürüldü.
Tarihe "8 Mayıs 1945 Setif ve Guelma" katliamı olarak geçen olaylardan Cezayir'in bağımsızlığını kazandığı 1962'ye kadar şiddet olayları sistematik şekilde devam etti.
Cezayir Bağımsızlık Savaşı'nda 1 milyon kişi Fransızlar yüzünden hayatını kaybetti.
Fransa'nın, 1830'dan beri Cezayir toplumunu kültürel anlamda da bir soykırımla baş başa bıraktığı biliniyor.
Cezayir'in kendi mahalli kimliğinin dışında 300 yıllık Osmanlı tarihinin de büyük ölçüde ortadan kaldırılmasına neden olan Fransa, ülkede birçok kültürel ve dini eseri kendi tasarrufunda istediği gibi dönüştürdü.