Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

İranlı diplomat: İran'ın stratejisi İsrail'le savaş değil

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, İran'ın İsrail'le savaş gibi bir stratejisi olmadığını, asıl amacın Filistin topraklarında referandum düzenlenmesi olduğunu söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-20 18:14:44

İranlı diplomat: İran'ın stratejisi İsrail'le savaş değil

İran'ın Şebistan Haber Ajansı'na dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Felahetpişe, İsrail'le aralarında son zamanlarda tırmanan gerginliğe rağmen Tahran'ın Tel Aviv'e yönelik savaş stratejisi izlemediğini ifade etti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in pazar günü 55. Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "İsrail'le savaş riski çok yüksek" şeklindeki ifadelerine işaret eden Felahetpişe, "Sayın Zarif konuşmasında önemli konulardan söz etti ancak İsrail'le savaş meselesine değinmemesi gerekiyordu, çünkü ne bizim stratejimizde İsrail'le savaş var ne de İsrail'in stratejisinde İran'la savaş" dedi.

Felahetpişe, İsrail'in 2006'da Lübnan'da ve 2008 sonunda Filistin'de İran'ın müttefiklerine karşı başlattığı savaşlarda yenilgiye uğradığını, bu yüzden İran'la savaşmayı düşünmeyeceğini savundu.

İRAN'IN REFERANDUM İSTEĞİ

Tahran'ın işgal altındaki Filistin topraklarındaki halkın haklarını korumak için referandum düzenlenmesini istediğini belirten Felahetpişe, "İran'ın stratejisi İsrail'le savaş değil işgal altındaki Filistin topraklarında referandum düzenlenmesidir" diye konuştu.

Rusya'nın İran güçlerini Suriye'den çıkarmak istediği yönündeki iddialara da değinen Felahetpişe, şu ifadeleri kullandı:

"Rusya gibi aktörlerin, İdlib'de rol sahibi olmasını engellemek amacıyla İran'ı bu ülkeden çıkarma peşinde olduğuna ilişkin söylentilerin aksine İran'ın kendisi saldırılarda yer almamak için İdlib'deki gelişmelere katılmak istemedi."

CEVAD ZARİF NE DEMİŞTİ?

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen güvenlik konferansında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence tarafından ülkesine karşı yapılan antisemitizm suçlamalarını kabul etmediklerini belirterek "Kendi geleceğimizi belirleme hakkımızı kullandığımız için ABD bizi asla affetmedi" dedi. Zarif " İsrail'le savaş riski çok yüksek" ifadelerini kullandı.

VARŞOVA'DAKİ ORTADOĞU ZİRVESİ

Öte yandan Varşova'da 13-14 Şubat'ta düzenlenen "Orta Doğu'da Barış ve Güvenliğin Geleceğini Desteklemek" başlıklı konferansta 30'u dışişleri bakanı düzeyinde olmak üzere 60 ülkeden katılımcı yer aldı. İran, Filistin ve Rusya'nın katılmadığı konferansa Fransa ve Almanya ise sadece diplomat gönderdi.

ABD'de 2012'ye kadar terör örgütleri listesinde olan ve İran rejimine muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü de konferansta yer aldı.

KONFERANSA "İSRAİL İLE NORMALLEŞME" ELEŞTİRİSİ

Arap ülkelerinin tutumu çokça eleştirildi. Sebebi ise Arap liderlerin İran'la mücadeleye Filistin-İsrail meselesinin çözümünden daha çok önem vermeleriydi.

İran'dan konferans öncesinde, sırasında ve sonrasında çeşitli düzeylerde yapılan açıklamalarda konferansın kınandığı, reddedildiği ve boyun eğilmeyeceği dile getirildi.

Tahran yönetimi, konferansı ABD öncülüğünde kendisine karşı kurulan koalisyonun çekirdeği olarak nitelendirerek, İsrail'le normalleşme dosyasıyla bağlantılı olan "Arap NATO'su" fikrine işaret etti.

 

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara