İRAN'ın, ABD'nin de aralarında olduğu P5+1 ülkeleriyle nükleer faaliyetlerini sınırlandırması konusunda anlaşma imzalaması bazı çevreleri ikna etmese de 2 ülke arasındaki gerilimin belirli ölçüde azaldığı konusunda yorumlara neden oldu. Ancak, ABD'de yayımlanan New York Times Gazetesi'ndeki bir yazı, Aden Körfezi, Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi'nde 2 ülkenin arasında gerilimin had safhada bulunduğuna, geçen ay üzerinde uzlaşılan nükleer anlaşmaya rağmen ellerin tetikte olduğuna işaret ediyor.
CASUSLUK ADINA FİLM SAVAŞLARI
Habere göre adı geçen bölgelerde ABD ile İran denizde ve havada birbirini sürekli gözetliyor. ABD Donanması'na ait gemiler İran'ın güney sahilinde seyrediyor. İran'ın jetleri de ABD gemilerinin üzerinde keşif uçuşu yaparak Tahran yönetiminin gözünün ABD üzerinde olduğu mesajını veriyor.
Ne zaman bir İran uçağı ABD savaş gemisine yaklaşsa bir ABD uçağı harekete geçiyor. Haberde anlatılan gerginliğin somut bir örneğinin ise 25 Temmuz'da yaşandığına dikkat çekiliyor. Habere göre ABD Donanması'nın 5'inci Filosu'nun komutanı John W. Miller, o gün öğleden sonra telefonla arandı ve İran Donanması'na ait bir firkateynin bir ABD askeri helikopterinin indiği gemiye yaklaştığı bilgisini aldı. İranlı askerler helikoptere silah doğrulttu.
Helikopter aldığı talimatla yeniden havalandı ve İranlı askerler de bir süre silahla izini sürdü ve izlemeyi bıraktı. Sonrasında Miller'a, İranlı bir film ekibinin yaşananların görüntüsünü kaydettiği söylendi. Miller, “Her şey birkaç dakika sürdü. Neden görüntü kaydı aldıklarını bilmiyoruz” dedi ve “Donanmanın İranlıların görüntü aldığından nasıl haberi oldu?” sorusuna ise gülerek şöyle yanıt verdi: “Çünkü biz de onları görüntülüyorduk. Bizim elimizde onların bizi görüntülediği anların kaydı var.” Bu yanıt, bölgede sadece askeri anlamda bir çekişmenin değil casus savaşının da yaşandığına işaret ediyor.müz