Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a yakınlığıyla bilinen sosyal paylaşım sitesinin yayınladığı görüntülerde, Meşhed ve Kaşmer kentlerinde düzenlenen gösterilere çok sayıda kişinin katıldığı görüldü. Göstericiler, geçim şartlarını protesto ederek, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümeti aleyhine sloganlar attı.
GÖSTERİCİLERE POLİS MÜDAHALESİ
İranlı öğrenciler ajansı ISNA'ya konuşan Meşhed Merkez Valisi Muhammed Rahim Nuriziyan, izinsiz olarak Şuheda Meydanı'nda toplanan göstericilerin emniyet güçleri tarafından dağıtıldığını, bazılarının gözaltına alındığını söyledi.
EN KALABALIK GÖSTERİ
İddialara göre Meşhed'de yaşanan ayaklanma 2009 yılından beri İran'da gerçekleştirilen en büyük eylem.
BİLGİSİ GELMİŞTİ
Meşhed Valiliği dün sosyal medya üzerinden ülkedeki "hayat pahalılığı" gerekçesiyle gösteri düzenleneceği duyumu alındığını, fakat resmi izin başvurusunda bulunulmadığı için yapılacak gösterilerin "kanunsuz" olduğunu duyurmuştu.
İRAN BAHARI İDDİALARI
Öte yandan yaşananlara ilişkin sosyal medyad agündeme gelen en yaygın iddia ise bu eylemlerin bir iç hesaplaşmanın ötesinde tıpkı 'Arap Baharı' gibi yaklaşan 'İran Baharı'nın habercisi olduğu yönünde.
"HALKA MAHCUBUZ"
Öte yandan İran Lideri Ali Hamaney'in Meşhed'deki temsilcisi Cuma İmamı Ahmed Alemelhuda, Sebzivar kentinde yaptığı konuşmada ülkedeki ekonomi yönetimini eleştirdi.
RUHANİ MUHALİFİ HAMANEY TEMSİLCİSİ
Ruhani hükümetine muhalefetiyle bilinen Alemelhuda, "Ekonominin yönetilmesi, refah ve yaşam şartları bakımından sadece bugün değil, 40 yıldan bu yana öyle kötü yönetimler söz konusu oldu ki halka karşı mahcubuz" diye konuştu.
İŞSİZLİK RAKAMLARI ARTTI
İran'da işsizlik rakamları yüzde 12.4 seviyesinde bulunuyor. Bu oran bir önceki yılın yüzde 1.4 daha üstünde. 80 milyonluk İran nüfusunda yaklaşık 3.2 milyon kişinin işsiz olduğu belirtiliyor.
GÖZALTILAR YAPILMIŞTI
Geçtiğimiz günlerde Ahmedinejad taraftarı onlarca sosyal medya kullanıcısının gözaltına alındığı İran'da Ahmedinejad destekçisi bazı isimlerin telefon hatlarının kapatıldığı ve bazılarının ise banka hesaplarına ulaşamadıkları iddia edilmişti.
AHMEDİNEJAD'DAN LARİCİNİ'YE ELEŞTİRİ
İran Yargı Erki tarafından bozgunculuk ve yolsuzlukla suçlanan eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, yargı erkine 48 saat süre verdiğini eğer iddialarla ilgili belge ve bilgiler kamuoyuyla paylaşılmazsa yargı erki hakkında açıklamalarda bulunacağını belirtmişti. Sürenin dolmasıyla birlikte Ahmedinejad sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Yargı Erki Başkanı Amuli Laricani'yi bulunduğu makamı gasbetmekle suçlamıştı.
İRAN'DA YARGI
İran'da iki adalet makamı bulunuyor. Yargı erki başkanı ülke lideri Ali Hamaney tarafından belirlenirken, adalet bakanı cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Ülkede mahkemeler yargı erkine bağlı çalışıyor.