Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

İran Japon bankalarındaki parasını istiyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Japonya'ya ithal edilen petrolden elde edilen ancak ABD'nin İran Merkez Bankasına yaptırımları gerekçesiyle Japonya bankalarında takılı kalan İran'a ait paranın serbest bırakılmasını ve ülkesine iade edilmesini istedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-22 07:53:12

İran Japon bankalarındaki parasını istiyor

İran resmi ajansı IRNA'daki habere göre, Tokyo'dan ayrılmadan önce siyaset, ekonomi ve kültür alanında faaliyet yürüten Japon yetkililerle bir araya gelen Ruhani, iki ülke arasındaki ilişkilere dair değerlendirmede bulundu.

"BU PARALARIN İADESİ HAKKIMIZDIR"

Japonya hükümeti ve diğer alanlarda faaliyet yürüten Japonların iki ülke ilişkilerinin gelişmesi için çaba göstermesini isteyen Ruhani, "Japonya bankalarında takılı kalan paramızın serbest bırakılması ve bu paradan istifade edebilmemiz için çaba gösterilmesini ümit ediyorum. Bu döviz, ABD yaptırımlarından önce petrol satışlarımıza ait meblağdır. Bu paranın tarafımıza iade edilmesi en doğal hakkımızdır" diye konuştu.

1_280
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani (ortada), Japonya'nın başkenti Tokyo'da siyaset, ekonomi ve kültür alanında faaliyet yürüten Japon yetkililerle bir araya geldi. Toplantıya, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif (solda) ve İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi (sağda) katıldı.


"ABD BU YOLDAN DÖNMELİ"

ABD'nin nükleer anlaşmadan ayrılarak İran'ı bankacılık ve diğer birçok konuda sıkıntılarla karşı karşıya bıraktığını yineleyen Ruhani, "Yaptırımların uzun vadeli devam etmeyeceğine ve ABD'lilerin bu zararlı yoldan dönmeye mecbur kalacaklarına inanıyoruz. ABD ile farklı meselelerde konuşabiliriz, bu konuda bir sorunumuz yok ancak onların 1,5 yıldır izledikleri hatalı yoldan dönmeleri gerekiyor" görüşlerini paylaştı.

ABD YAPTIRIMLARI

Nükleer anlaşmadan çekildikten sonra İran'a yönelik tek taraflı yaptırımları yeniden uygulamaya koyan ABD, Kasım 2018'de Japonya'nın da aralarında olduğu 8 ülkeyi İran'a petrol yaptırımlarından 6 ay süreyle muaf tutmuştu. Washington yönetiminin 2 Mayıs'ta muafiyetleri kaldırmasının ardından Japonya, mayıstan itibaren İran'dan petrol sevkiyatlarını durdurmuştu. Japonya, mart ayında İran'dan günlük 292 bin varil, nisanda ise günlük 141 bin varil ham petrol ihraç etmişti.

Tahran yönetimi, ABD'nin, İran Merkez Bankasının da aralarında olduğu İran'ın finans sektörüne yaptırımları nedeniyle uluslararası ticarette sorunlarla karşılaşıyor.

İKİ ÜLKE ARASINDA "ASKER" GERİLİMİ

Öte yandan İran-Japonya arasında bu günlerde "Ortadoğu'ya asker gönderme" gerilimi yaşanıyor.Japonya'nın Ortadoğu'daki gemilerinin seyrüsefer güvenliğini sağlamak amacıyla bölgeye 270 donanma askerini gönderme isteğine İran karşı çıkıyor. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, "Herhangi bir yabancı gücün bölgede bulunmasının istikrar, güvenlik ve barışa katkı sağlayacağına inanmıyoruz" değerlendirmesinde bulunmuştu.

UMMAN KÖRFEZİ'NDE TANKER SALDIRILARI

Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun Tahran ziyareti sırasında 13 Haziran'da Hürmüz Boğazı'nın hemen güneyinde bulunan Umman Körfezi'nde biri Japonya, diğeri Norveç'e ait iki tankere saldırı düzenlenmişti. Saldırıya ilişkin ABD ve İran karşılıklı birbirini suçlamıştı. Körfez'de 19 Temmuz'da İngiltere'ye ait Steno Impero adlı petrol tankeri denizcilik kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle İran tarafından alıkonulmuştu.

Bu olayların ardından bölgede uluslararası koalisyon kurma girişiminde bulunan ABD hükümetine İngiltere haricinde Avrupa ülkeleri olumsuz yanıt vermişti.

Suga, 18 Ekim'de yaptığı açıklamada, ABD'nin koalisyonuna katılmayacaklarını ancak Japonya'ya petrol taşıyan tanker ve gemilerin güvenliğini sağlamak için bölgeye savaş gemileri göndereceklerini duyurmuştu.

 

Haber Ara