Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

'İran’ın, Lazkiye Limanında üs kurma çalışmaları Rusları rahatsız ediyor'

 Rus Svabudnay Prasa gazetesi, İran’ın Akdeniz’de bir çıkış noktası hayalini gerçekleştirebilmek için Suriye’nin Lazkiye limanında deniz üssü kurma çalışmalarının Rusları rahatsız ettiğini yazdı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-16 16:32:25

'İran’ın, Lazkiye Limanında üs kurma çalışmaları Rusları rahatsız ediyor'


Rus gazetesi Svabudnaya Prasa, İran'ın Akdeniz kıyılarında kendi deniz üssünü kurma konusundaki hırsları ve Suriye limanlarının da bu hayali gerçekleştirmek için en uygun seçenek olduğu hakkında bir haber yayınladı.
Gazete haberinde, İran'ın, Lazkiye limanını ekim ayı başından itibaren kendi amaçları için kiraladığını söyledi. Suriye rejiminin başı Esed, Şubat ayında Tahran ziyareti sırasında İranlı mevkidaşı Hassan Ruhani ile anlaşma imzaladı.
 
‘ESED, RUSYA'YA DANIŞMADI'
 
Gazete, Esed'in artık Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile istişare etmediği veya askeri yardım istemediği için Rus etkisinden sorunsuz bir şekilde dışarı çıkmayı başardığını ekledi. Bunu yapabilmesinin sebebi, müttefik kuvvetlerin onu devirmeyi başaramaması ve bu nedenle de siyasi bir ağırlık hissediyor olmasından kaynaklanıyor. Öte yandan, şu anda Suriye'nin komşularıyla, özellikle Irak, Lübnan, Ürdün ve Türkiye ile ilişkilerini eski haline getirmesi de önemlidir.
 
Ayrıca; Suriye'nin, ülke içindeki İran askeri üslerini hedef alan İsrail hava saldırıları nedeniyle İsrail ile kötü ilişkileri var. Golan Savaşı 40 yıldır durmuş durumda olmasına rağmen, Şam bu toprakları mülkleri olarak görüyor ve İsrail tarafından yasadışı olarak işgal ediliyor.
  
İran ve Suriye arasında ortak bir sınırın bulunmamasına rağmen, Tahran, Şam'ın Orta Doğu'daki ana müttefiki, yaklaşık 12.000 İran Devrim Muhafızları'nın (IRGC) hükümet güçleriyle birlikte savaşa katıldığı yer. Bu nedenle Esed'in, topraklarında askeri bir üs kurulmasını sağlaması ve İran'ın askeri tesislerinin de gizlenmesi gibi bir dizi konuda İran ile temas halinde olduğu biliniyor
  
RUSYA-SURİYE İLİŞKİLERİ
 
Sırasıyla Rusya, Suriye rejiminin ordusuna S-300 uçaksavar füzesi sistemleri sağladı ve bu silahların nasıl kullanılacağı konusunda bir Suriye ekibini eğitti. Sistemin Şam'ın hava savunma stratejisini değiştirmesi gerekiyordu. Şu anda, Suriye topraklarında S-300 uçaksavar füze sistemlerinin üç bölümü var; bunlar Şam çevresinde ve yakınlardaki bir çok havaalanında hava savunmasını ülke çapında büyük çaplı hava saldırılarını engellememek için yeterliydi.
 
Gazete, Rusya'nın Suriye'de klasik bir tam hava savunması kurulması üzerinde çalıştığını, uzun menzilli füzelerin ve kısa menzilin başlatılması için bir sistemin yanı sıra hava savunma sisteminin ve radar alanının da kapsanacağını belirtti. Aslında, Tartus ve Himeymim'deki üsleri kapsayan Rus hava savunma kuvvetleri, askeri teçhizatlarının yalnızca hava saldırısından korunmasından sorumludur.
 
‘SURİYE'DEKİ İRAN ETKİSİ, RUSYA'NIN
ULUSLARASI İTİBARINI ETKİLİYOR'
  
Gazete, Şam'ın, Rusya'nın konumundan memnun olmadığını, özellikle de İsrail saldırılarının hedefinde olan Tahran'ı bölgeden uzaklaştırmaya hazırlandığını söylüyor. Suriye'deki İran etkisinin güçlenmesi, Rusya'nın uluslararası itibarını ve Rusya-İsrail ilişkilerini de olumsuz yönde etkileyecek: İran, İsrail'in Suriye'ye yaptığı saldırılardan önce Rusya'yı da bilgilendirdiğini düşünüyor.

 Gazeteye göre, Rus üssünün bulunduğu Tartus yakınlarındaki Akdeniz kıyılarında bulunan bir İran deniz üssünün ve Rus hava kuvvetlerinin yerleştirildiği Himeymim üssünün varlığı, Rus askerlerini, ABD ve İsrail saldırılarına duyarlı hale getirebilir. Ve bu da Suriye ve İran arasındaki anlaşmayı tamamlamayı ve böylece Lazkiye'de İran'ın deniz üssünü kullanma olasılığını engelliyor.
 
Öte yandan Rusya, bu stratejik projenin 2011 yılında Suriye krizinin başlamasından önce başlatıldığı ve bölgedeki koşullar nedeniyle askıya alındığı biliniyor. İran, Irak ve Suriye arasındaki demiryolu bağlantılarının inşası ve planların sürdürülmesi için Suriye bir İran deniz üssü kurulmasına izin verebilir.
 
Sonuç olarak, gazete, bu demiryolu hattının inşasının Rusya'ya Suriye'den Akdeniz'e, İran'ın deniz istasyonlarından Hazar Denizi'ne erişimini sağladığını belirtti. 

Haber Ara