Son yıllarda ekonomik yönden zor durumda olan İran'da ekonomik yaptırımların tam olarak kaldırılmaması nedeniyle orta ölçekli işletmelerin yüzde 60'ının kapandığı belirtiliyor. Askeri harcamaların denetlenemediği, devlet dışı kurumların bütçeye getirdiği yükün günden güne arttığı ve ekonomik şeffaflığın olmadığı İran'da uzmanlar gelir gider dengesinin sağlanamadığı yorumlarını yapıyor.
İranlı ekonomist Leylaz, ülke ekonomisinin içerisinde bulunduğu krizi AA muhabirine değerlendirdi.
İran'a yabancı sermaye girişi konusunda ülkedeki siyasi grupların fikir ayrılıklarına dikkati çeken Leylaz, bu tür çekişmelerin ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Leylaz, "Yabancı yatırımcıların ülkeye davet edilmesindeki hedef, teknoloji, iş deneyimi ve ülkeye nakit girişini sağlamaktır. Normal şartlarda bu üç unsurdan en önemlisi teknoloji girişidir. Fakat bugün İran'da devletin parası olmadığı için nakit girişi daha önem kazanmıştır." ifadelerini kullandı.
'DEVLETİN YEREL YATIRIMCILARA İŞ VEREBİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL'Bazı muhafazakarların ülkeye yabancı sermaye girişine muhalefet ettiklerini belirten Leylaz, "Bu konuda muhalefet, mevzu bahis olan işin yerel yatırımcılar tarafından gerçekleştirilmesi yönünde olabilir. Fakat devlette para yok. Devletin yerel yatırımcılara iş verebilmesi mümkün değil. Bu nedenle yabancı yatırımcıları ülkeye davet etmek zorunda." değerlendirmesinde bulundu.
Leylaz, "Bazı gruplar ekonomik yaptırımların kalkmasını istemiyor. Çünkü yaptırım ortamından rant elde ediyorlardı. Bu rant şu an kesiliyor. Eğer bu gruplar şu an terör estirmiyorlarsa çok iyi durumdayız demektir." açıklamasında bulundu.