Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

İran destekli Haşdi Şabi: Yabancı güçler Irak'tan çıksın

Irak'ta Haşdi Şabi gruplarının yer aldığı Fetih Koalisyonu'nun lideri Hadi Amiri, Irak’taki tüm yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-05 12:49:02

İran destekli Haşdi Şabi: Yabancı güçler Irak'tan çıksın

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Mepanews'in İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'den aktardığı habere göre Selahaddin iline bağlı Zeluiye ilçesinin ele geçirilişinin yıldönümünde konuşan Fetih Koalisyonu ve Bedir Örgütü lideri Hadi Amiri, askeri eğitim faaliyetleri için Irak'ta bulunan güçler dışında tüm yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyledi.

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump'ın Irak'ta ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el Esed Askeri Üssü'ne Noel ziyareti gerçekleştirip Bağdat'ı ziyaret etmemesini eleştiren Amiri, "Donald Trump'ın ziyareti diplomatik normların apaçık ihlalidir. Bu ayrıca Irak hükümetiyle olan ilişkileri önemsememesini ve düşmanlığını gösteriyor" demişti.

HAŞDİ ŞABİ AĞIRLIKLI Şİİ KOALİSYONU

Fetih Koalisyonu, 2018'in Mayıs ayında yapılan seçimlerden 5 ay önce Şii Bedir Örgütü Genel Sekreteri Hadi Amıri tarafından kuruldu. Koalisyonun ağırlığı Şii Haşdi Şabi'de olsa da çatı altında 15 siyasi parti yer alıyor. Bu partilerden bazıları şu şekilde: Amir Fayz, Bedir Örgütü, Asaib Ehl el Hak, Yüksek İslami Şura, Adalet ve Birlik Topluluğu, Gelecek Irak, Vefa ve Değişim Hareketi.

Mayıs ayındaki genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan Mukteda es-Sadr'ın Sairun Koalisyonunun yer aldığı Reform Bloku, Haziran ayında yaptığı açıklamayla mecliste en büyük grubu kurmak için seçimlerde ikinci olan ve İran tarafından desteklenen Fetih Koalisyonu'nun başını çektiği Bina Bloku ile ittifak yapmıştı.

IRAK'TA SİYASİ GERİLİM

Her ne kadar ittifak kurulmuş olsa da Irak'ta hükümet kurma süreci halen devam ediyor. ABD yönetimi, İran destekli güçlerin iktidarda ağırlıkla yer almasını istemezken, İran ise Hadi el-Amiri liderliğindeki Bina Bloku'nun kurulacak yeni hükümette baskın güç olmasını istiyor.

BASRA GÖSTERİLERİ

Temmuz ayında başlayan ve Eylül sonrasında şiddeti azalsa da devam eden gösteriler de ülkedeki krizin önemli noktalarından biri. Yolsuzluk ve işsizliğe karşı oluşan tepkinin dışa vurulduğu ve 2003 Irak işgalinden beri Şii Basra halkının ülkeyi 15 yıldır yöneten Şii hükümetlere karşı ilk ciddi tepkisi.

AA'dan Taylan Çökenoğlu'nun "Irak'ta siyasi tıkanıklık" haberine göre bu olayların hükümet kurma sürecini ilgilendiren en kritik yanı ise geçmiş hükümetleri devlet kaynaklarını heba etmekle suçlayan Mukteda es-Sadr'a bağlı militanlar ile hükümet güçlerinin aralık ayında karşı karşıya gelmiş olması. Öte yandan, gösterilerin İran Konsolosluğu'nun geçtiğimiz aylarda ateşe verilmesi gibi İran ve Tahran'ın Iraklı müttefiklerine karşı tepki mahiyeti de taşıması, Tahran yanlısı milis grupların da çatışmalara dahil olma ihtimalini güçlendiriyor.

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara