Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, "Teknik sorular Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na sorulmalı, ancak diğer taraf yükümlülüklerini yerine getirmezse, hükümet ek protokolün gönüllü olarak uygulanmasını durduracaktır." dedi.
Tahran'ın adımının denetim dışı kontrol mekanizmasının sona ermesi anlamına geleceğini belirten ancak tüm denetimlerin son bulması anlamını taşımayacağının altını çizen Hatipzade, "İran'ın UAEA ile işbirliği devam edecek. Ancak diğer taraf rotasını değiştirir ve yükümlülüklerini yerine getirirse tüm bu önlemler geri alınabilir." diye konuştu.
İran dini lideri Ali Hamaney'in daha önceki açıklamasına atıfta bulunan Said Hatipzade, "Tutumumuz değişmedi ve İran'ın nükleer faaliyetleri barışçıl. İslam İnkılabı Rehberi'nin kitle imha ve nükleer silahların haram olduğuna yönelik fetvası ise hala geçerli." ifadesini kullandı.
Joe Biden yönetimi, ABD'yi eski Başkan Donald Trump'ın 2018'de tek taraflı olarak ayrıldığı nükleer anlaşmaya geri döndürmeyi hedefliyor.
Anlaşma kapsamında İran, yaptırımların kaldırılması karşılığında uranyum zenginleştirme programını kısıtlamayı taahhüt ediyor.
Trump'ın anlaşmadan ayrılıp İran'a yaptırım uygulamasının ardından Tahran da anlaşmayı ihlal etmeye başlamıştı.
Washington ve Tahran, anlaşmanın yeniden sağlanması konusunda ilk adımı 'karşı' tarafın atmasını bekliyor.
Bununla birlikte İranlı bazı yetkililer, geçen hafta Reuters'a yaptıkları açıklamada, ABD yaptırımları nedeniyle artan ekonomik sıkıntıların, Tahran'ı nükleer anlaşmanın koşulları konusunda esnek davranmaya itebileceğini söylemişti.