Dolar

32,4100

Euro

34,6353

Altın

2.386,18

Bist

10.045,74

İran'dan Esed'e: PKK ile işbirliği yap

Wikileaks tarafından paylaşılan ve dünya gündemine oturan sızıntılarda, İran'ın Esed'den PKK ile işbirliği yapmasını istediği yönünde belgeler de yer alıyor.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-23 02:08:44

İran'dan Esed'e: PKK ile işbirliği yap

Arap basınında yer alan haberlere göre; Wikileaks'in geçtiğimiz haftanın sonunda günü yayınladığı belgelerde PKK ile Esed arasında işbirliği olduğuna dair bilgiler de yer alıyor.

İRAN ESED'İ PKK İLE İŞBİRLİĞİ İÇİN İKNA EDİYOR

Wikileaks tarafından sızdırılan ve büyük kısmı Suudi Arabistan'ın diplomatik faaliyetleriyle ilgili olan belgelerden birisine göre İran, Esed'den PKK ile stratejik ittifak yapmasını istedi. Suriye'deki rejimi destekleye ülkelerin de Türkiye'ye karşı Esed'in PKK kartını kullanması için baskı yaptığı öne sürülürken Esed'in bu baskıların ardından PKK ile masaya oturduğu iddialar arasında.

Suriye'nin kuzeyinde PKK'ya ait bir tampon bölge oluşumu için Suriye Muhaberatı (İstihbaratı) ile PKK arasında pazarlıklar yapıldığı başka bir belgede öne sürülürken tarafların anlaşıp anlaşmadığına dair herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Esed güçlerinin hala varlığını koruduğu Haseke'de, 2011 yılından bu yana birkaç çatışma dışında Suriye Ordusu ile PKK'nın Suriye kolu PYD arasında herhangi bir sorun yaşanmadı. Öte yandan PKK'nın hakim olduğu bölgelerde Beşar Esed'in yeniden başkanlığa seçildiği göstermelik seçimde sandıklar kurulmuş ve seçimlerin yapılmasına izin verilmişti.

Haber Ara