Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

İran’dan, 2. Süleymani heykeli

Önceki hafta Hizbullah milislerinin kontrolü altındaki Lübnan’ın İsrail sınırındaki Marun el-Ras bölgesine Kasım Süleymani’nin heykelini diken ve büyük tepki alan İran, şimdi de Süleymani’nin ikinci heykelini de İran’ın Ahvaz kentine dikti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-18 13:13:59

İran’dan, 2. Süleymani heykeli

heybuyuk

İran, ABD tarafından 30 Ocak'ta Irak'ın başkenti Bağdat Havalimanı'nda öldürülen Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'yi, ‘ölümsüzleştirmek' için çalışmalarını hızlandırdı.

Önceki hafta Hizbullah milislerinin kontrolü altındaki Lübnan'ın İsrail sınırındaki Marun el-Ras bölgesine Kasım Süleymani'nin heykelini diken ve büyük tepki alan İran, şimdi de Süleymani'nin ikinci heykelini de İran'ın Ahvaz kentine dikti.

Geçen Kasım ayında İran'da patlak veren protestoların bastırılmasında ve çok sayıda göstericinin ölümünden Devrim Muhafızları'nı sorumlu tutan aktivistler ise, Ahvaz kentine Süleymani'nin heykelinin dikilmesini eleştirip, “İslam'ın heykellere bakışının olumlu olmadığını” hatırlattılar.

Ahvaz Belediye Başkanı Musa Şari ise, dün Süleymani anıtının açılışı sırasında yaptığı konuşmada, bu adımın, Süleymani'nin Irak-İran savaşı sırasında şehre yaptığı fedakârlıklar olarak tanımladığı şeyin onuruna geldiğini söyledi.

Başkan Musa Şairi, şehirdeki bir sokağın ismini de Bağdat'ta Süleymani ile birlikte öldürülen Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis'in isminin verildiğini açıkladı.

su

Geçen Cumartesi günü Lübnan Hizbullahı'nın, Marun el-Ras kasabasına Süleymanin heykelinin dikilmesi ise lübnan sosyal paylaşım ağlarında ve gazetelerinde eleştiri konusu olmaya devam ediyor.

Marun el Las kasabasına yakın genellikle Hıristiyan çoğunluğun oturduğu Doubla Belediye Başkanı, Kasım Süleymani'nin heykelinin Lübnan topraklarına dikilmesine karşı olduğunu, bu durumun İsrail'i kışkırtacağını öne sürdü.

d_5868

Bu arada, işgal devleti İsrail ise Lübnan sınırına dikilen Kasım Süleymani heykeline, Siyonizmin ve İsrail Devleti'nin kurucusu Theodor Herzl ile yanıt vermişti.

AHVAZ KENTİNİN ÖNEMİ

Öte yandan Kasım Süleymani heykelinin dikildiği Ahvaz kenti, İran'ın Huzistan eyaletinin başkenti. Nüfusu büyük oranda Araplardan oluşuyor. Bu yönüyle Tebriz'i anımsatan bir kent. Farsçadan çok Türkçenin duyulduğu Tebriz gibi, Ahvaz'da da daha ziyade Arapçayı duyuyorsunuz. Ve tıpkı Tebriz'de olduğu gibi burada da Farsça konuşmanız rejim açısından tercih nedeni. Ahvazlıysanız ve Arapça konusunda fazla ısrarcıysanız çocuğunuza kimlik alamayabilirsiniz. 1925 yılında Pehlevi yönetimi tarafından yerel yönetimin başındaki Muhammere Şeyhi Hazal el Kabi tahtından indirilerek doğrudan İran topraklarına katılan bölge Huzistan olarak tanımlanmış ve ağır “Farslaştırma” politikalarının kurbanı olmaya başlamıştı. Tarihi adıyla Arabistan olarak bilinen bölge Huzistan olarak Farslaşırken meşhur Muhammere kentinin adı da Hürremşehr olmuştu. Okullarda eğitim dili olarak Farsçanın zorunlu hale getirilmesi, resmi kurumların, yerel ve ulusal medyanın sistematik bir şekilde yerel Arap kültürünü aşağılaması, yöre kaynaklarının merkeze aktarılıp yöre halkının bilinçli bir şekilde yoksul bırakılması bölgenin neredeyse kaderi haline gelmişti.

Halep'in Esed rejimi ve İran destekli Şii gruplar tarafından kuşatıldığı günlerde Ahvaz'ın Gadir stadyumunu inleten sloganlar hâlâ kulaklarda çınlıyor. “Ey Beşşar! Suriye'den defol!” ve “Halep! Hepimiz seninleyiz” diyen Ahvaz'ın Fulad takımı taraftarları, 7 Mart 2015'te de Asya Şampiyonlar Ligi maçında rakip Suudi Arabistan takımı el Hilal'i kardeş olarak bağrına basarak İran aleyhine sloganlar atmış ve kent yangın yerine dönmüştü. Polis müdahalesi sonucu Yunus Asakire adında bir Arap genci vurulmuş, Ahvaz sokaklarını “Hepimiz Yunus'uz” sloganları inletmişti. Ahvaz, İran'ın güneybatısında bir kent değil sadece. 92 yıldır kanayan bir yara olarak biliniyor

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara