Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: ABD'deki seçimler...

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 'ABD'deki seçim sonuçlarının İran'ın politikalarına hiçbir etkisi bulunmuyor.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-09 15:47:47

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: ABD'deki seçimler...

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, başkent Tahran'daki Bakanlar  Kurulu toplantısında konuşan Ruhani, ABD başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi  Parti'nin adayı Donald Trump'ın kazanmasına ilişkin "ABD seçimlerinin İran'ın politikalarına hiçbir etkisi bulunmuyor." ifadesini kullandı.

Trump'ın seçim kampanyası boyunca başkan seçilmesi halinde nükleer  anlaşmayı feshedeceğine yönelik söylemlerine işaret eden Ruhani, nükleer  anlaşmanın Birleşmiş MilletlerGüvenlik Konseyi (BMGK) kararı olduğunu ve bir  hükümetin kendi başına alacağı kararla değiştirilmesinin mümkün olmadığını  belirtti.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Trump'ın  başkanlık seçimlerini kazanmasına ilişkin, "Herkes Amerikan başkanı olabilir.  Önemli olan bölgemizin ve dünyanın gerçeklerini doğru bir şekilde anlamak ve ona  uygun gerçekçi yaklaşımlarda bulunmak." dedi.

Zarif, ABD'nin nükleer anlaşmayı kabul eden ülkelerden biri olarak  anlaşmayı uygulamaya devam etmesi gerektiğini de söyledi.

İran ile BMGK'nın  5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa  ile Almanya (P5+1) arasında 14 Temmuz'da Avusturya'nın başkenti Viyana'da nükleer  anlaşmaya varılmıştı. 20 Temmuz'da BMGK tarafından da onaylanan anlaşma,16  Ocak'ta   Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) İran'ın anlaşmaya uygun  olarak gerekli önlemleri yerine getirdiğini onaylamasıyla yürürlüğe girmişti.

  

Haber Ara