İnternet kesintilerinin ülkeye faturasının günlük 40 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor.
Şiilerin yoğunlukta yaşadığı ve zengin petrol kuyularının yer aldığı güney kentlerinde elektrik kesintisi ve işsizlik gerekçesiyle başlayan kitlesel gösteriler sürüyor. Irak hükümeti, gösterilerin önüne geçmek için getirdiği internete erişim yasağı uygulamasını devam ettiriyor.
Göstericiler, organize olmak için kullandıkları çeşitli sosyal paylaşım sitelerine kısıtlama kaldırıcı programlarla girebiliyordu ancak ilgili makamlar bu tür programlara da erişimi kapattı.
Bağdat yönetiminin hiçbir kayda değer gerekçe sunmadan internet erişimini kesmesinin, bankacılık sektörü, hava yolu şirketleri ve internet servisi veren GSM firmalarında milyonlarca dolar zarara neden olduğu kaydediliyor.
İNTERNET KESİNTİSİNİN GÜNLÜK FATURASI 40 MİLYON DOLAR
ABD merkezli The Brookings Enistitüsü tarafından desteklenen The Cost of Shutdown Tool (COST) verilerinin yer aldığı NetBlocks.org'da yayınlanan araştırmaya göre, Irak'ta medyana gelen internet kesintisinin gelişmekte olan ülke ekonomisine verdiği günlük zararın yaklaşık 40 milyon doları bulduğu ifade edilmişti.
IŞİD SALDIRILARINDA BİLE KESİLMEDİ
AA muhabirine konuşan Irak Hava Yolları temsilcilerinden Brisem Temimi, "İnternet, hayatımızın önemli bir parçası. Özellikle biz, tüm işlerimizi internet üzerinden yürütüyoruz. Bizden bir nevi hayatı kestiler. Ciddi anlamda maddi kayba da uğruyoruz." dedi.
Başta Türkiye olmak üzere günlük seyahat gruplarının olduğunu ifade eden Temimi, seyahat etmek isteyen insanlara karşı mahcup olduklarını da anlattı.
Başka bir Irak Hava Yolları çalışanı Ali Hişam da internet kesintisinden dolayı kayıp yaşadıklarını dile getirerek, "Hükümet, bu yola başvurarak kendisini de maddi kayıpla karşı karşıya bırakıyor." şeklinde konuştu.
Irak Medya Özgürlükleri Gözleme Kurumu Başkanı Ziyad Acili ise, "Bir hükümet, halkından internet erişimini keserse, o hükümete diktatörlük yaftası yapışabilir. 2003 sonrası hiçbir şekilde böyle bir internet kesintisiyle karşılaşmadık. Bu, ilk defa oluyor. Hükümet, tüm internet ağında kontrol sağlayarak ülke genelinden internet dolaşımını durdurdu." ifadelerini kullandı.
Terör örgütü DEAŞ'ın etkin olduğu dönemde bile internet dolaşımının tamamen kesilmediğini anımsatan Acili, hükümetin tüm ulusal ve özel şirketlerin internet bağlantısının kesilmesi talimatını verdiğini ve buna zorladığını kaydederek, buna Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) de dahil olduğunu söyledi.
IRAK'TAKİ GÖSTERİLER
Irak Elektrik Bakanlığı Sözcüsü Musab el-Muderris, 6 Temmuz'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, biriken borçlar sebebiyle İran'ın, Irak'a bin megavatlık elektrik akışını durdurmasıyla Meysan, Zikar ve Basra illerinde elektrik kesintilerinin süresinin daha da uzadığını ifade etmişti.
İran yönetimi, her fırsatta Bağdat'a en yakın duran ülkenin kendisi olduğunu dillendirse de borçları sebebiyle Irak'ın elektriğini keserek ülkenin güneyindeki petrol zengini Basra'yı ve diğer birçok kenti elektriksiz bıraktı. Bu durum da hava sıcaklığının 50 dereceyi aştığı Basra, Zikar, Meysan ve Musenna gibi kentlerde elektriksiz kalan halkın isyan etmesine neden oldu.
Elektrik kesintisinden iki gün sonra, 8 Temmuz'da, ülkenin tek gelir kaynağı ham petrol ihracatının büyük kısmını tedarik eden Basra vilayetinde gösteriler patlak verdi. Ancak gösteriler, emniyet güçlerinin göstericilerin üzerine ateş açmasıyla geçici bir süreliğine bastırıldı. Basra halkı o gün, vilayette faaliyet gösteren petrol şirketlerinin önünde toplanarak, burada yabancıların değil kendilerinin istihdam edilmesini ve iş fırsatı oluşturulmasını talep etti.
Gösteriler yer yer devam ederken, 13 Temmuz'da İran Enerji Bakanı Rıza Erdekaniyan, kendi ülkesinde yaşanan elektrik ve su sorununa ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Pakistan, Afganistan ve Irak gibi komşu ülkelere enerji sevkiyatını durdurduklarını söylemişti.
Ülkenin güney vilayetlerinde işsizlik sorunuyla başlayan gösteriler, elektrik kesintisiyle daha da tırmandı. Basra, Musenna, Zikar, Meysan ve Necef'ten kısa bir süre sonra, 14 Temmuz'da gösteriler başkent Bağdat'a sıçradı.
Irak güvenlik güçleri, protestoları bastırmak için zaman zaman göstericilere gerçik mermiyle müdahale ediyor. Açılan ateş sonucu bazı göstericiler hayatını kaybetti ve yaralandı.