Dolar

32,3834

Euro

34,6028

Altın

2.390,59

Bist

10.045,74

Irak'ta birinci olan Şii lider Sadr'dan keskin hamle! İran etkisi saf dışı mı kalıyor?

Irak'taki seçimden sürpriz çıktı! Erbil'de Barzani'nin partisi KDP, Süleymaniye'de her zamanki gibi KYB, Musul'da İbadi'nin partisi, Bağdat'ta ise Şii destekli Amiri ve Sadr'ın koalisyonu birinci oldu. Fakat Şii lider Sadr, İran'a yakın eski başbakan Maliki ve Haşdi Şabi'yi hükümet kurma çalışmalarına katmadı. İşte ayrıntılar...

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-15 11:58:55

Irak'ta birinci olan Şii lider Sadr'dan keskin hamle! İran etkisi saf dışı mı kalıyor?

Irak'taki parlamento seçimleri, tahminleri boşa çıkardı. Seçim kurulu henüz resmi sonuçları açıklamasa da Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinde Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), 316 bin oy alarak birinci parti oldu.

SADR'IN 54 KOLTUĞU

Ülke genelinde ise Şii lider Mukteda es Sadr'ın öncülüğündeki Sairun ittifakı oldu.

Habertürk'te yer alan habere göre 329 sandalyeli mecliste Sairun'un 54 koltuk kazandığı iddia edildi.

OYLARIN YÜZDE 50'Sİ SAYILMIŞ DURUMDA

Oyların yüzde 50'sinin sayılmasının ardından açıklanan bu sonuç sürpriz olarak nitelendirildi.

İRAN ETKİSİ SAFDIŞI

Şii lider Sadr, İran'a yakın eski Başbakan Nuri el-Maliki ve Haşdi Şabi'yi hükümet kurma çalışmalarında safdışı bırakacağı mesajını verdi. Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hikmet Akımı, Vataniyye, Yeni Nesil Hareketi (Kürt muhalif), Goran (Kürt), Sünni lider Usame en-Nuceyfi'nin Karar Koalisyonu, Başbakan Haydar el-İbadi'nin Nasır Koalisyonuyla Kürdistan Demokrat Partisi'nden (KDP) oluşacak, teknokrat isimlerin yer alacağı adaylarla hükümet kurmak için yola çıkacaklarını belirtti.

Şii lider Sadr'ın, İran'a yakın Maliki ve Haşdi Şabi koalisyonunu hükümet kurma çalışmalarına katmaması ise dikkati çekti. Ancak Sadr'ın seçimden birinci çıkması hükümeti kuracağı ve başbakan olacağı anlamına gelmiyor. Seçime şahsen katılmamış olması hükümette sorumluluk almasını engelliyor. 2010'daki seçimde İyad Allavi'nin koalisyonu, oyların çoğunu almış olmasına rağmen hükümeti kuramamıştı.

KOMÜNİST TEPKİSİ

İran'ın da Irak yönetimine Sadr'ın geçmesini engellemek isteyeceği tahmin ediliyor. İran dini lideri Hamaney'in danışmanı Ali Ekber Velayeti, "Irak'ı komünistlerin, liberallerin idare etmesine izin vermeyeceğiz" demişti.

İRAN YANLILARI İKİNCİ OLDU

İran'ın DEAŞ'la savaş sürecinde kurup Irak güvenlik kurumlarına entegre ettiği 150 bin Şii milisi temsil eden Hadi el-Amari'nin Fetih ittifakının seçimde 47 sandalyeyle ikinci olduğu söyleniyor. Başbakan Haydar İbadi'nin koalisyonu ise 42 sandalye ile üçüncü olabilir.

Katılımın yüzde 44'te kalması nedeniyle meşruiyet eleştirilerine yol açan seçimden sonra ortaya çıkan sonuçlar yaklaşık 20 koalisyon senaryosunu gündeme getiriyor. 90 gün içinde hükümetin kurulup kurulamayacağı merak konusu.

İBADI'DEN 'KERKÜK'TE YENIDEN SAYIM' TALIMATI

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Kerkük'te Türkmen oylarına yönelik usulsüzlük iddiaları üzerine oyların yeniden sayılması talimatı verdiği belirtildi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, "Başbakan, Kerkük'te seçimlere şaibe karıştığı kanaatinde olduğunu söyledi" dedi. Salihi, eski başbakanlardan Nuri el-Maliki ile de görüşeceğini ve Türkmenlerin maruz kaldığı seçim usulsüzlüklerini ele alacaklarını söyledi. Maliki'nin başında bulunduğu Irak İslami Dava Partisi'ne bağlı memurların Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği'nde görevli olduğu biliniyor.

YSK'DAN AÇIKLAMA

Öte yandan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği Başkanı Muan Hitavi'den de açıklamalar geldi. Dün gece saatlerinde düzenlediği basın toplantısında nihai olmayan ilk sonuçları açıklayan Hitavi'nin verilerine göre

- Erbil'de KDP'nin 316 bin oy alarak birinci parti olduğunu söyledi.

- KDP'den sonra Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 77 bin oy alarak ikinci oldu.

- Şasivar Abdulvahid başkanlığındaki Yeni Nesil Hareketi 69 bin oyla üçüncü oldu.

- Dr. Berhem Salih liderliğindeki Demokrasi ve Adalet Koalisyonu ise 49 bin oyla dördüncü parti oldu.

- IKYB'de muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi ise 39 bin alarak beşinci sıraya yerleşti.

- Irak Türkmen Cephesi'nin Erbil'de 2 bin 333 oy aldığı belirtildi.

SÜLEYMANİYE

- Süleymaniye vilayetinde ise KYB, 262 bin oy alarak alarak birinci, 149 bin oy alan Goran ise ikinci parti oldu. Yeni Nesil Hareketi 61 bin, İslami Toplum Partisi (Komel) 49 bin, Demokrasi ve Adelet için Koalisyon 44 bin, Kürdistan İslami Toplum Partisi (Yekgirtu) 29 bin oy aldı.

- IŞİD'in saldırıları ve 9 ay süren kurtarma operasyonu sonucu büyük yıkımın meydana geldiği Musul vilayetinde Irak Başbakanı Haydar el İbadi liderliğindeki Nasır Koalisyonu en çok oyu alarak birinci parti oldu.

- Nasır'ı, KDP takip ederek ikinci, Iyad Allavi liderliğindeki Vatanniye Koalisyonu ise üçüncü sıraya yerleşti.

SALAHADDİN VİLAYETİ

- Irak'ın kuzeyindeki Salahaddin vilayetinde, Vali Ahmet Cuburi liderliğindeki Ulusal Halkçı Koalisyon birinci, Haşdi Şabi komutanlarından Hadi Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu ikinci, Vataniye Koalisyonu üçüncü parti oldu.

Haber Ara