Dolar

32,3850

Euro

34,7328

Altın

2.400,69

Bist

10.166,86

İngiltere ve Fransa arasında göçmen krizi

Fransa'yı İngiltere'ye bağlayan Manş Denizi kıyısındaki Calais kentindeki göçmenler, iki ülke arasındaki sınırın taşınması tartışmasına neden oldu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-03 10:26:47

İngiltere ve Fransa arasında göçmen krizi

Ajansların haberine göre; Fransız siyasetçiler, göçmen krizinin İngiltere tarafındaki sınıra taşınması gerektiğini söylerken, İngiltere ise Fransa'yı göçmenleri sınırda kontrol edemediği gerekçesiyle eleştiriyor.

Calais Belediye Başkanı Natacha Bouchart, İngiltere'nin Kent şehrinde transit bir sığınmacı kampı inşa edilerek göçmenlerin buraya yerleştirilmesi gerektiğini söyledi. Fransa hükümetinden sınırın Calais'den İngiltere'nin Kent şehrine taşınması antlaşmasını yeniden görüşmelerini istedi.

Independent gazetesi, böyle bir kararın Calais'deki göçmen krizinin Fransa topraklarından çıkarılarak İngiltere'ye taşınması anlamına geleceğini yazdı. Gazete, Bouchart'ın "İngilizler kendi kanunlarını Fransa sınırlarında uygulamaya çalışıyor. Benim kentim İngiliz değil Fransız" sözlerini de aktardı.

‘İngiltere bolluklar ülkesi değil'

İngiltere Göçmen Bakanı James Brokenshire ise İngiltere'nin bolluklar ülkesi olmadığını hükümet olarak göçmenlere göstermek istediklerini söyledi. Brokenshire, göçmenlerin İngiltere'ye gider gitmez otomatik olarak refah yardımlarını almaya hak kazanmadıklarını belirtti.

BBC Radyo 4'e konuşan bakan, Manş Denizi tünelinde yaşanan göçmen krizinin ardından hükümetin ülkede yaşayan sığınmacılarla ilgili yeni uygulamalar planlandığını da ifade etti.

Göçmen başına 1200 sterlin

İngiliz Daily Mail gazetesi, son haftalarda sayısı giderek artan göçmenlerden yüzde 70'ine yakınının İngiltere sınırına geçebildiğini yazdı. Gazete, Afganistan, Etiyopya, Sudan, Eritre, Suriye ve Libya gibi ülkelerden her ay yaklaşık 900 kaçak göçmenin İngiltere sınırına geçtiğini yazdı.

Gazeteye göre, hafta sonunda yaklaşık 200 göçmen Manş Denizi'ndeki tüneline gitti. İngiltere'ye giden TIR şoförleri, kaçakları sınırdan geçirmek için kişi başı ortalama 1200 Sterlin (yaklaşık 5 bin TL) para talep ediyor.

Bakanlardan ortak makale

Fransa ve İngiltere içişleri bakanları, Le Journal du Dimanche gazetesinde yayınladıkları ortak makalede, göç sorununun iki ülkenin işbirliğiyle çözüleceğini belirtti. Yazıda diğer Avrupa ülkelerine de sorumluluk düştüğüne vurgu yapıldı.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve İngiliz mevkidaşı Theresa May, Manş tüneli girişinin güvenliği için 10 milyon Euro harcandığını hatırlattı. Tedbirlerin sonuçlarının alınmaya başladığını ifade etti.

Haziran'dan bu yana 10 göçmen öldü

Calais'de yaklaşık 2 bin göçmen, geçen hafta Manş tüneli girişindeki yasak bölgeyi toplu halde işgal etmişti. Haziran ayı başından beri 10 göçmen tüneli geçmeye çalışırken hayatını kaybetti. 

Fransa'nın en büyük göçmen kampı Calais'de bulunuyor. Kent, İngiltere'ye gitmeye çalışan göçmenlerin şansını denediği en önemli sınır kapısı olarak biliniyor. Bu kentteki göçmen kampının koşulları sivil toplum örgütlerinin sert tepkisine yol açıyor.

Manş tünelini işleten Eurotunnel şirketinin verilerine göre, yılbaşından bu yana yasadışı yollarla İngiltere'ye gitmeye çalışan 37 bin göçmen yakalandı.

Eurotunnel, Calais'deki kamplarda yaklaşık 5 bin göçmenin yaşadığını, bu sayının geçen yıl 800 civarında olduğunu da bildirdi.

Haber Ara