Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, nükleer anlaşmayı görüşmek üzere Washington’a gidiyor

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle İran ve nükleer konusunda görüşmeler yapmak üzere Washington'a gidiyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-06 10:58:01

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, nükleer anlaşmayı görüşmek üzere Washington’a gidiyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Şarku'l Avsat'ın haberine göre İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'un ABD yönetimi ile görüşmesi, Trump'ın İran ile 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmayı desteklemeye devam edeceği ya da Tahran'a yeniden yaptırım uygulayacağına karar vereceği 12 Mayıs'ın hemen öncesine denk geliyor.

OBAMA YAPTIRIMLARI AZALTMAYI TAAHHÜT ETMİŞTİ

Barack Obama'nın Çin, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere'den aldığı destekle imzalanan anlaşma, nükleer silah programından vazgeçme taahhütleri karşılığında Tahran'a karşı yaptırımları hafifleştirmişti.

SON DİPLOMATİK ÇABALAR

İngiliz basınında yer alan haberlere göre, Johnson'un söz konusu ziyareti, Trump'ı İran ile yapılan nükleer anlaşmayı iptal etmemesi yönünde ikna etmek amacıyla yürütülen son diplomatik çabaların bir parçası.

Bakan Johnson, Washington'da, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton gibi birçok üst düzey yetkililerle görüşecek.

Johnson'ın görüşmelerde, Kuzey Kore ve ABD arasında yakında gerçekleşecek olan zirve ve Suriye'deki durumu da ele alması bekleniyor.

İNGİLİZ, ALMAN ve FRANSIZ İSTİHBARATI DA EŞ ZAMANLI İSRAİL'DE

Öte yandan İngiltere Başbakanı Theresa May, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüşen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun daveti üzerine Avrupalı istihbarat heyetleri de İsrail'e gidiyor.

Üç istihbarat servisi yetkilileri, MOSSAD ile görüşmeler yaparak Netanyahu'nun geçtiğimiz hafta açıkladığı "İran belgelerini" inceleyecek.

İsrail Başbakanı Netanyahu, geçen hafta pazartesi yaptığı açıklamada, İsrail istihbaratının İran'ın nükleer silah üretmek için gizli bir program üzerinde çalıştığına dair delillere ulaştığını iddia etmişti.

BELGELERİ MOSSAD ÇALMIŞTI

Mossad 2017'de İran'da terkedilmiş görünümlü bir depodan 110 bin belgeyi bir gecede İsrail'e kaçırmış, Netanyahu bu belgeleri basın ile paylaşmıştı. ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail'in sunduğu İran belgelerinin gerçek olduğunu söyledi. Beyaz Saray da İran'ı yalancılıkla suçladı. İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Netanyahu'ya "yalancı çoban" diye karşılık verdi. İran Savunma Bakanı Emir Hatemi ise İsrail'i tehdit etti ve "sürpriz bir karşılık vereceğiz" açıklamasında bulundu.

FRANSA'NIN 'NÜKLEER' DİPLOMASİSİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ve İngiltere yönetimi ise söz konusu anlaşmayı korumak için çabalıyor. Macron, İngiltere Başbakanı Theresa May ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda İran ile yapılan nükleer anlaşmayı görüştü. İngiltere Başbakanlık ofisi “10 Numara”dan yapılan yazılı açıklamada; “Ortak Kapsamlı Eylem Planı” (JCPOA) olarak bilinen İran nükleer anlaşmasının bu ülkenin nükleer silaha sahip olmasını engellemenin en iyi yolu olduğunun vurgulandığı belirtildi. 

RUHANİ İLE TEMAS

Macron, bu görüşmelerin ardından aynı gün (29 Nisan) İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir telefon konuşması gerçekleştirmiş, görüşmeye ilişkin Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın içeriğinin korunmasıyla Yemen ve Suriye konularında gelecek haftalarda birlikte çalışmayı sürdürme kararları alındığı belirtilmişti.

PUTİN İLE GÖRÜŞME

Macron bu görüşmelerin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirmiş ve İran ile yapılan nükleer anlaşmaya ilişkin istişarelerde bulunmuştu.

TRUMP'IN KARARI

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz Ocak ayında, İran'la Batı ülkeleri arasındaki nükleer anlaşmanın iyileştirilmesini talep etmiş, nihai kararını 12 Mayıs'ta vereceğini söylemişti. 12 Mayıs'a günler kala tansiyon ise yükselmişti.

 

Haber Ara