Dolar

32,2265

Euro

35,0727

Altın

2.502,55

Bist

10.643,58

İngiltere'den Türkiye'ye şartlı onay

İngiltere ve Türkiye'nin vize muafiyetine ilişkin yazışmalarının ele geçirildiği öne sürüldü...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-13 04:09:00

İngiltere'den Türkiye'ye şartlı onay

Ankara'daki İngiltere büyükelçiliğinin, Türkiye vatandaşlarına uygulanması görüşülen vize muafiyetine ilişkin yazışmalarının ele geçirildiği öne sürüldü. Buna göre İngiltere, yalnızca yeşil pasaport sahibi Türkiye vatandaşlarının vizesiz seyahat edebilmesine onay veriyor.

Diken'in aktardığı haberde, İngiltere merkezli Express gazetesi, büyükelçiliğin vize muafiyetiyle ilgili yazışmalarını ele geçirdiğini öne sürdü.

Londra hükümetinin anlaşmadan yana olduğu ancak yalnızca yeşil pasaport sahibi bir buçuk milyon Türkiye vatandaşının vizesiz seyahat edebileceği belirtildi.

Vize serbestisinin 'riskli' olarak yorumlandığı yazışmalarda, yeşil pasaportlulara muafiyet verilmesi ise Türkiye için büyük bir jest olarak yorumlandı. 

Schengen üyesi ülkelere yeşil pasaport sahibi yurttaşlar vizesiz turistik seyahat yapabiliyor, ancak İngiltere şu an yeşil pasaport sahiplerinden de vize istiyor. Söz konusu değişikliğin yapılması durumunda Britanya, yeşil pasaportlular için Schengen ülkeleriyle benzer konuma gelecek.

Buna rağmen Londra hükümeti, anlaşmanın bozulması durumunda Türkiye'den Avrupa'ya mülteci akının başlamasından da endişeli.

Yazışmalarda bahsi geçen yeşil pasaport, devlet çalışanlarına, öğretmenlere ve onların ailelerine veriliyor.

Haber Ara