Dolar

34,9457

Euro

36,7055

Altın

2.982,43

Bist

10.125,46

İkinci Çernobil faciası kapıda: Yangın nedeniyle radyasyon seviyesi 16 kat arttı

Ukrayna'da 4 Nisan'da çıkan orman yangının, 1986'da patlayan Çernobil Nükleer Santrali sahasına yaklaşması uzmanları harekete geçirdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-14 08:51:03

İkinci Çernobil faciası kapıda: Yangın nedeniyle radyasyon seviyesi 16 kat arttı

Ukrayna'da çıkan şiddetli yangın, kapatılan Çernobil nükleer santraline yaklaşıyor. Gelen bilgilere göre yangın, santrale 1 kilometre kadar yaklaştı. Yaklaşık 300 itfaiyeci yangını durdurmak için olağanüstü çaba sarf ediyor. Yerel kaynaklar yangının santralin patlaması nedeniyle terkedilmiş olan Pripyat şehrine ulaştığını kaydediyor.

Ukrayna Acil Hizmetleri, yangının kontrolünün zor olduğunu ancak başkent Kiev'deki radyasyon seviyesinin normal olduğunu kaydetti. Ancak Çevre Denetleme Kurumundan Jegor Firsov, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda “Kötü haberler var: Yangının merkezinde radyasyon seviyesi ortalamanın üzerinde yüksek” dedi. Mesajda paylaşılan videoda da, radyasyon miktarını ölçen Geiger sayacının normal değerlerden 16 kat fazla radyasyon gösterdiği görülüyor.

Görgü tanıkları hükümeti, yangının boyutunu ve şiddetini karartmakla suçluyor. Greenpeace'in Rusya şubesinden bir yetkilinin açıklamasına göre, yangının Ukraynalı yetkililerin tahminlerinden daha geniş bir alana yayıldığını ve sağlık riski teşkil ettiğini söyledi. Yetkili, "Nükleer bir tesise yaklaşan bir yangın her daim risk teşkil eder" şeklinde konuştu. Ukrayna'nın Çernobil bölgesindeki orman yangını, 4 Nisan tarihinde başlamasına ve yürütülen yoğun çalışmalara rağmen bir türlü söndürülemedi.

ÇERNOBİL FACİASI

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e 110 kilometre uzaklıkta bulunan Çernobil Nükleer Santrali'nde 26 Nisan 1986'da patlama meydana gelmiş ve dünyanın en büyük nükleer faciasına sahne olmuştu.

Patlamadan çıkan zehirli bulut, başta Ukrayna ve Belarus olmak üzere Rusya ve Avrupa'nın bir kısmını etkilemiş, zehirli bulutlar, ABD, Kanada ve hatta Japonya'ya bile ulaşmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, felaketin gerçekleştiği 30 kilometrelik bölgede çalışan ve yaşayan 600 bin kişi yüksek dozda radyasyona maruz kalmış, Ukrayna'ya komşu ülkeler başta olmak üzere dünyada milyonlarca insan faciadan olumsuz etkilenmişti.

Haber Ara