Dolar

32,2102

Euro

34,8278

Altın

2.425,93

Bist

10.160,59

'İki ülkenin birlikte hareket etmesi lazım'

Pakistan İslam Partisi Genel Başkanı Turabi, 'İslam ülkelerinin birliği için Pakistan ve Türkiye’nin birlikte hareket etmesi gerekiyor.' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-03 17:03:41

'İki ülkenin birlikte hareket etmesi lazım'

Turabi, Türkiye-Pakistan ilişkileri ve Türkiye'nin son zamanlarda ABD , NATO ve AB'ye karşı takındığı tavra dair konuştu.

Pakistan İslam Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Abdul Rashid Turabi, Türkiye ile Pakistan'daki gelişmeler ve bölgede son durumlara ilişkin Millî Gazete'ye açıklamalarda bulundu.

Turabi, Türkiye-Pakistan ilişkileri ve Türkiye'nin son zamanlarda ABD , NATO ve AB'ye karşı takındığı tavra dair konuştu.

İşte Turabi ile yapılan roöportaj:

Keşmir'de neler oluyor, son durum hakkında neler söylemek istersiniz?

Keşmir halkı olarak topraklarımızı istiyoruz. BM'nin ‘Her ulus kendi kararını verir' kararı gereğince Keşmir halkı da kendi geleceği ile ilgili kararını vermek istiyor. Biz buna inanıyoruz. Burada İslam dünyası, BM bu konuyu sıcak tutmalıdır. İslam ülkeleri bu konuda Hindistan üzerinde baskı kurmalıdır. Hindistan, ticaretinin yüzde 70'ini İslam ülkelerine yapıyor. Aynı zamanda 5 milyon Hindistanlı İslam ülkelerinde çalışıyor. İslam dünyası böyle bir baskı kurarsa Hindistan dayanamaz, geri çekilir. Bu anlamda Türkiye'ye önemli bir görev düşüyor. Türkiye, BM'nin önemli bir temsilcisidir. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın en güçlü ülkesidir. Keşmir konusunda Türkiye'den destek alabiliriz. Biz Keşmir olarak bir şanssızlık yaşıyoruz. Çünkü medya Keşmir konusunda duyarlı değil. Olan biteni yansıtmıyor. STK'larımız da muhakkak Keşmir'e gitmelidir. Oradaki insanlarla bir araya gelmelidir. Oradaki durumu öğrenmelidir.

ASIL HEDEF PAKİSTAN!

Bangladeş'te Hasina yönetiminin Müslümanlara yönelik bir baskısı söz konusu. Hasina yönetiminin bu tavrını neye bağlıyorsunuz, açıklar mısınız?

Hindistan'ın bir oyunudur. Türkiye'deki Ermeni lobisinin çevirdiği oyuna benziyor. Ermeni soykırımı yapıldığı safsatası çıkartılıp Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak istiyorsa Hindistan da Pakistan'ı sıkıştırmak için Bangladeş hükümeti üzerinde baskı kurarak bunu gerçekleştiriyor. Burada hedef Pakistan'dır. Pakistan'ın askeri gücünün azaltılması hedefleniyor. Maalesef Dakka'da Müslüman ülkelerde bir cinayet işleniyor.

PAKİSTAN'DA HER ŞEY NORMAL İŞLİYOR

Son günlerde Pakistan siyasetinde Londra planı çokça konuşulmaya başlandı. Bazı siyasetçilerin Londra'dan Pakistan siyasetini şekillendirmeye çalıştığına yönelik iddialar var. Bunlarla ilgili neler söylemek istersiniz?

Anayasa Mahkemesi'nin Başbakan Navaz Şerif hakkında verdiği bir karar var. Navaz Şerif ise çıkan karara saygı duyuyor. Bu durum ise Pakistan'da demokrasi bilincinin yerleştiğini gösteriyor. Navaz, eşinin hastalığı nedeniyle Londra'ya gitti. Tabii Londra'da birtakım toplantılar düzenlediği ifade ediliyor. Bu da ‘Londra Planı' olarak gündemde yer aldı. Bu ne uygun ne de doğru bir şey. Pakistan'da demokrasi işliyor. Dışarıdan herhangi bir müdahale söz konusu değil. Navaz, Anayasa Mahkemesi tarafından düşürülünce partisi bazı düzenlemeler yaparak, tekrar genel başkan seçtirdi. Pakistan'da her şey normal şekilde işliyor. Sorunlu bir durum söz konusu değil.

İKİ ÜLKE KEŞMİR KONUSUNDA STRATEJİ GELİŞTİRMELİ

Son olarak Türkiye-Pakistan ilişkilerini nasıl görüyorsunuz, değerlendirir misiniz?

Pakistan ile Türkiye ilişkileri çok iyi durumdadır. Ancak bunları daha da geliştirmeliyiz. Pakistan, Türkiye'nin derin tarih bilgisinden faydalanmalıdır.

Türkiye'nin milli sanayi yapısından faydalanmalıdır.Türkiye ile Pakistan, Keşmir konusunda bir strateji geliştirmelidir. Bu, iki ülkenin gelişmelerini daha da artırır.

TÜRKİYE İLE PAKİSTAN, ABD KONUSUNDA HEMFİKİR!

Türkiye'nin ABD, NATO, AB ekseninden Rusya, İran eksenine kaymasını nasıl yorumluyorsunuz?

Pakistan, Türkiye'nin başarısı için dua eder. Pakistan ile Türkiye, aynı kaderi paylaşan iki dost ülke. Pakistan'da da aynı durum yaşanıyor. Pakistan'ın ABD ile hareket etmesi sonucu 70 bin Pakistanlı hayatını kaybetti, terör olaylarını sonlandırmak için yapılan operasyonlarda. ABD, Hindistan'ı Pakistan'a karşı kışkırttı. O yüzden Türkiye ile Pakistan, ABD konusunda aynı fikirdedir. Pakistan halkı ABD'den nefret eder. Rusya, Çin , İslam ülkeleri yeni bir safhaya geçti. Türkiye'nin güçlenmesi tüm ülkelerin hoşuna gidiyor. Çünkü Türkiye'nin güçlenmesi İslam ülkelerinin yükselişi anlamına geliyor. Bu nedenle Türkiye'nin yükselişinden rahatsız olanlar vardır. Türkiye'yi zayıflatmak için ABD ve AB elinden geleni yapıyor. Türkiye'nin başarıya ulaşacağını umuyor. İslam ülkelerinin birliği için Pakistan ve Türkiye'nin birlikte hareket etmesi gerekiyor.

Haber Ara