Dolar

34,9500

Euro

36,7136

Altın

2.990,82

Bist

10.058,28

'İdlib'de uçuşa yasak bölge' önerisi

Suriye'de kuşatma altındaki Sünni Zebadani ile Şii Foa ve Kefreyya bölgeleri için muhalifler İran'la müzakere masasına oturdu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-22 10:31:57

'İdlib'de uçuşa yasak bölge' önerisi

Suriyeli muhalifler, Şam kırsalındaki Sünni Zebadani bölgesi ile İdlib kırsalındaki Şii Foa ve Kefreyya bölgelerinde ateşkes anlaşmasını müzakere etmek için İran'la müzakere masasında. Bu bölgelerde varılan ateşkes anlaşması Cumartesi öğle saatlerine kadar uzatıldı. Müzakereler ise sadece bu 3 bölgedeki ateşkes ile sınırlı değil. Rejimi ve Hizbullah'ı temsil eden İran'la müzakere yürüten muhalifler, İdlib kentinde uçuşa yasak bölge konusunun da masada olduğunu ifade etti.

Fetih Ordusu liderlerinden Abdullah Muheysini, Al Jazeera'ye İran'la müzakerelerin 24 saat uzatıldığını söyledi.

Nihai amacın İdlib kenti ve çevresinde uçuşa yasak bölge oluşturulması olduğunu belirten Muheysini, rejimin bazı tutukluları serbest bırakmasını talep ettiklerini de kaydetti. 

Al Jazeera'nin ulaştığı bazı kaynaklar, muhaliflerin 40 bin erkek ve 10 bin kadın tutukluyu serbest bırakılmasını istediklerini, karşılığında ise kuşatmalarının altındaki Şii Foa ve Kefreyya bölgelerinden 10 bin kişinin çıkmasını sağlayacaklarını söylemişti. Şam'ın kırsalında Hizbullah ve rejimin kuşatması altındaki Sünni Zebadani bölgesinde yaşayan sivillerden ise isteyen çıkabilecek.

Rejime bağlı güçler ve Hizbullah, Temmuz ayında Şam'a yakın Zebadani bölgesine yöenlik büyük bir saldırı başlatmıştı. El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'nin de aralarında olduğu gruplar ise İdlib'in Şii köyleri Foa ve Kefreyya çevresini kuşatma altında tutuyordu. 

Uzun vadeli anlaşma

Al Jazeera'nin ulaştığı anlaşma tasarısına göre, Şam'ın kırsalında muhaliflerin denetimindeki Zebadani bölgesi ile İdlib'in rejim yanlısı Şii yoğunluklu Foa ve Kefreyya bölgelerinde silahlı gruplar ateşini kesecek. Ardından söz konusu üç bölge ile İdlib kentinde 6 ay geçerli olmak üzere barış anlaşması yürürlüğe girecek.

Daha onay aşamasına gelmeyen anlaşmadaki diğer maddelere göre, rejim ve Hizbullah, Zebadani ve Madaya'daki silahlı muhalifler, ailelerin ve çıkmak isteyen tüm sivillerin İdlib'e tahliye edilmesine izin verecek. Muhalifler de Şii Fua ve Kefreyya bölgelerinden çocuk, kadın, yaşlı ve yaralı olmak üzere 10 bin kişinin çıkışına izin verecek.

Rejim ayrıca 326 tutuklu kadın ve 125 tutuklu çocuğu serbest bırakacak. Anlaşmanın garantörü BM olacak.

Geçmişti söz konusu bölgelerde benzer bir müzakereler sonucunda iki kez ateşkes anlaşmasına varılmıştı. Ancak bu sınırlı ateşkes anlaşmaları uzun vadeli bir barışa dönüşememişti. Muhalifler bundan İran'ı sorumluyu tutumuşlardı. Ziran onlara göre, İran Zebadani'nin tüm sivillerden tahliye edilmesi konusunda ısrarlıydı. Hedefleri ise 'demografik değişim'.

Haber Ara