Dolar

32,3190

Euro

34,8435

Altın

2.391,27

Bist

10.276,88

Hollande: AB'ye girmek isteyen bir ülke idam cezasını getiremez

Türkiye'deki idam tartışmalarına Fransa'dan da bir yorum geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-20 11:13:40

Hollande: AB'ye girmek isteyen bir ülke idam cezasını getiremez

TİMEUTRK I HABER MERKEZİ

15 Temmuz darbe girişimi sonrası sivillerin çoğunlukta olduğu 200'ün üzerinde şehit verilmişti. Darbeye direnmek için sokağa çıkan halkın üzerine tank sürülmesi, içerisinde insanlar varken araçların üzerinden tanklarla geçilmesi, silahsız insanlara yakın ve uzak mesafeden kurşun sıkılması ve üzerlerine bomba bırakılması...

15 Temmuz gecesi Türkiye yalnızca bir gece değil ancak aylarca, yıllarca sürne bir savaşta meydanda yaşanabilecek şeyleri yaşamıştı. Bunun üzerine öfkesi ve üzüntüsü dinmeyen insanların çoğu idma cezasının gelmesini isteiş, meydnalarda bunu dillendirmişti.

"AB'YE GİRMEK İSTEYEN BİR ÜLKE"

Avrupa'dan konu ile ilgili bir yorum geldi. Cumhurbaşkanı François Hollande, Portekiz'e yapacağı resmi ziyaret öncesi basına açıklamalarda bulundu ve şunları söyledi:

"İnsan hakları konusunda taviz vermeyiz; Avrupa Birliği'ne girmek isteyen bir ülke idam cezasını geri getiremez. AB ile, katılım müzakereleri bile olsa, ilişki içinde olmak isteyen bir ülkenin iç hukukuna idam cezasını geri getiremez."

NE OLMUŞTU?

15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi sebebiyle 208 şehit veren Türk milleti o geceden beri sokaklarda. Yalnızca İstanbul ve Ankara'da değil yurdun dört bir yanında sokaklara dökülen halktan "idam isteriz" sözleri yükseliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın geçtiğimiz günlerde bu seslere "demokrasilerde halkın her talebi değerlendirilir" diyerek karşılık verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca dün katıldığı CNN'in canlı yayınında ve sonrasında Kısıklı'ya gelerek buradaki kalabalığa yaptığı konuşmasında "Meclis'ten geçerse ben onay veririm" açıklaması da kayıtlara geçti.

HDP'den Ayhan Bilgen de konu ile ilgili açıklamalar yapmış, partisinin idam cezasını desteklemeyeceği, Meclis'e gelirse de "evet" demeyeceklerini belirtmişti. MHP Lideri Bahçeli ise bugün (19 Temmuz 2016) yaptığı grup toplantısında "AKP varsa idama biz de varız" açıklaması yaparak destekleyeceğini belirtmişti. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'da da sorulan idam cezası için Ana Muhalefet Lİderi "E bi getirsinler bakalım" karşılığı vermişti. CHP'li Levent Gök ise bir radyoya yaptığı açıklama sırasına "İdam decazısını desteklemeyeceğiz" demişti.

Haber Ara