Dolar

35,4856

Euro

36,4774

Altın

3.091,70

Bist

9.977,94

Hollanda: Trump'ın paylaştığı videodaki çocuk göçmen değil

ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter'da aşırı sağcı 'Önce Britanya' örgütünün başkan yardımcısının paylaştığı İslamofobik videoları retweet etmesine Hollanda hükümetinden yanıt geldi. Hollanda hükümeti videolardan birinde görülen saldırgan çocuğun iddia edildiği gibi göçmen olmadığını, Hollanda'da doğup büyüdüğünü açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-30 14:36:57

Hollanda: Trump'ın paylaştığı videodaki çocuk göçmen değil

Kuzey Hollanda Savcılığı'ndan yapılan açıklamada Trump'ın paylaştığı 'Müslüman göçmen, koltuk değnekli Hollandalı çocuğu dövüyor' başlıklı videonun gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Savcılık saldırgan çocuğun göçmen olmadığını, 'Hollanda'da doğup büyüdüğünü' ayrıca çocuğa ceza verilerek olayın çözüldüğünü duyurdu.

​Hollanda'nın ABD Büyükelçiliği de Twitter'dan yayımladıkları mesajında "Gerçekler önemlidir. Bu şiddet eyleminin faili Hollanda'da doğdu ve büyüdü. Hollanda kanunlarına göre cezasına aldı ve cezayı tamamladı" ifadelerini kullandı.

2013''TE İNTERNETE DÜŞTÜ

Trump'ın paylaştığı diğer iki video da Müslümanlar'ı aşağılamak amaçlı kasıtlı olarak yanıltıcı ve eksik bilgiler içeriyor.
Videolardan birinde El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra Cephesi mensubu olduğu belirtilen sakallı bir kişi Bakire Meryem'in heykelini kırıyordu.

Associated Press'in (AP) aktardığna göre, Ortadoğu Araştırma Enstitüsü bu kişinin kimliğini Şeyh Ömer Raghba olarak açıkladı ve görüntülerin ilk kez 2013'te internete yüklendiğini belirtti.

Trump'ın paylaştığı görüntüde ise örgüt adı belirtilmemiş sadece 'Müslüman, Bakire Meryem heykelini yok ediyor' ifadesi kullanılmıştı.

İDAMA MAHKUM EDİLMİŞTİ

Trump'ın paylaştığı 3. video ise 'İslamcı çete bir genci çatıdan atıyor ve ölene kadar dövüyor' başlığını taşıyordu.

Trump'ın paylaştığı görüntü Mısır'da 1000'den fazla insanın öldüğü şiddet olaylarının 'bağlamını' dışarıda bırakıyor.

Görüntüler 2013'te halk ayaklanamaları sonrası ordunun Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devirmesinin ardından Mursi destekçileri ve karşıtları arasındaki İskenderiye'de çıkan çatışmalar sırasında çekilmişti.

Görüntülerdeki saldırganlar bir çocuk ve bir yetişkini öldürme suçundan idama mahkum edilmişti.

BEYAZ SARAY: TEHDİT GERÇEK

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Huckabee Sanders ise dünkü açıklamasında görüntülerin 'gerçek olup olmadığının önemli olmadığı' savunmasını yaptı.

Sanders "Görüntüler gerçek olsun olmasın tehdit gerçek ve Başkan'ın bahsettiği de bu. Başkan'ın odaklandığı bu gerçek tehditlerle uğraşma. Bu (tehdit) nasıl bakarsanız bakın gerçek" ifadelerini kullanmıştı.

Haber Ara