Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Hırvat Hristiyanlar: Kadına yönelik şiddete karşı olma sözleşmesi değerlerimize aykırı

Hırvatistan'da Katolik Kilisesi tarafından desteklenen muhafazakârlar, 'Kadına yönelik şiddete karşı olma kisvesindeki sözleşme değerlerimize aykırı' açıklamasında bulundu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-13 13:05:01

Hırvat Hristiyanlar: Kadına yönelik şiddete karşı olma sözleşmesi değerlerimize aykırı

Hırvatistan'da Katolik Kilisesi tarafından desteklenen muhafazakârlar, 11 Mayıs 2011 tarihinde imzaya açılan ve Türkiye'nin ilk onay veren ülke olduğu İstanbul Sözleşmesi için Hırvat parlamentosunda yapılması planlanan oylama öncesi harekete geçti.

HIRVAT HRİSTİYANLAR TEPKİLİ

Hırvat muhafazakârlar, parlamentoda onaylanmasına karşı çıktıkları sözleşmenin kadınları koruma kisvesi altında "cinsiyet ideolojisi"ni teşvik ettiğini ve geleneksel aile değerlerini zayıflattığını öne sürüyor.

İktidar partisi HDZ'nin içindeki ılımlıları temsil eden Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic geçen hafta, İstanbul Sözleşmesi'ni onay için ay sonuna kadar parlamentoya sunacaklarını açıklamıştı. Ancak sözleşmeye HDZ içindeki bazı muhafazakârlar da karşı çıkıyor.

"HRİSTİYAN DEMOKRAT DEĞERLERE AYKIRI"

Koalisyonun küçük ortağı konumundaki muhafazakâr Hrast (Meşe) Partisi'nden milletvekili Hrvoje Zekanovic parlamentodaki girişim üzerine yazdığı açık mektupta, "HDZ'nin İstanbul Sözleşmesi'nin onaylanmasına destek vereceğini açıklaması, partinin Hristiyan demokrat değerlerine son derece ters" ifadesini kullandı.

Başbakan Plenkovic ise, İstanbul Sözleşmesi'nin özünün kadınları şiddete karşı korumak olduğunu vurgulayarak hükümetin herhangi bir yanlış yorumlamanın önüne geçeceği vaadinde bulundu.

Kadın hakları örgütleri de muhafazakârların ve Katolik Kilisesi destekli diğer grupların "ataerkil düzeni korumak için 'cinsiyet ideolojisi' diye bir kavram icat ettiğini" savundu.

Yaklaşık yüzde 90'ı Katolik olan Hırvatistan'da Kilise toplumda önemli bir rol oynuyor.

Kadına karşı şiddetin önlenmesinde hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası belge niteliği taşıyan İstanbul Sözleşmesi, 10 ülkenin onaylamasının ardından 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmişti. Sözleşme şu ana kadar 17'si AB üyesi, toplam 28 ülke tarafından onaylandı. Hırvatistan 2013 yılında Avrupa Birliği'nin en yeni üyesi olmuştu. Kaynak: Hıristiyanlar tepkili: Kadına yönelik şiddete karşı olma kisvesindeki sözleşme değerlerimize aykırı

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara