Dolar

32,2523

Euro

34,7367

Altın

2.406,59

Bist

10.267,09

Hindistan'da tartışmalı vatandaşlık yasası

Hindistan'da gayrimüslim göçmenlerin vatandaşlık elde etmesini sağlayacak Vatandaşlık Değişikliği Yasa tasarısı, mecliste 12 saat süren görüşmenin ardından kabul edildi. Tasarı üst meclis Rajya Sabha'da da (Eyaletler Meclisi) oylanacak.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-10 11:41:36

Hindistan'da tartışmalı vatandaşlık yasası

Tasarıya göre, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek.

Tasarı, ülkede aynı konumdaki Müslümanların ise sınır dışı edileceği veya hapse atılacağı gerekçesiyle eleştiriliyor.

MÜSLÜMAN GÖÇMENLERİ İÇERMİYOR

Hindistan İçişleri Bakanı Amit Şah, mecliste yaptığı konuşmada, tasarının Müslüman karşıtı olduğuna ilişkin iddiaları reddederek "Vatandaşlık Değişikliği Yasası, Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'dan gelen Müslüman göçmenleri içermiyor, çünkü onlar bu ülkelerde azınlık değiller" dedi.

Arakanlı Müslümanlara hiçbir zaman vatandaşlık verilmeyeceğini vurgulayan Şah, "Arakanlı Müslümanlar asla Hindistan vatandaşı olarak kabul edilmeyecek. Bangladeş üzerinden Hindistan'a gizlice girdiler" ifadelerini kullandı.

"MÜSLÜMAN GÖÇMENLERİ VATANSIZ BIRAKMA GİRİŞİMİ"

Tüm Hindistan Birleşmiş Demokratik Cephesi (AIUDF) lideri Bedreddin Ajmal, tasarının federal meclisin her iki kanadında da kabul edilmesi halinde Yüksek Mahkeme'ye gideceğini açıkladı.

Tüm Hindistan Müslüman Meclisi Birliği Başkanı (AIMIM) ve Haydarabad Milletvekili Asaduddin Uveysi de temel hak ve hürriyetleri ihlal ettiği gerekçesiyle tasarıya karşı çıktı.

Tasarının, ülkedeki Müslüman göçmenleri "vatansızlaştırma" amacı taşıdığını kaydeden Uveysi, "Bu yasa Hitler'in yasalarından daha kötü. Müslümanlar tahakküm altına alınıyor" dedi.

Uveysi, tasarının anayasaya aykırı olduğunu ifade ederek, "Milleti bölme girişimidir. Tasarı, Müslümanları devletsiz hale getirdiği için yeni bir bölünme (Hindistan'ın bölünmesi) getirebilir" değerlendirmesinde bulundu.

HİNDİSTAN, HİNDULAŞTIRILIYOR

Hindistan Ulusal Kongresi'nin (INC) eski lideri Rahul Gandi, Twitter'da tasarının Hindistan anayasasına saldırı olduğunu belirterek "Bu tasarıyı destekleyen herkes, milletimizin temeline saldırıyor ve bu temeli yok etmeye çalışıyor." paylaşımında bulundu.

INC milletvekili Adhir Ranjan Chowdhury, hükümetteki Hindistan Halk Partisi'ni (BJP) tüm ülkeyi Hindu milletine dönüştürmeye çalışmakla eleştirdi.

PROTESTOLAR

Bu arada, ülkenin kuzeydoğu eyaletlerinde tasarıya tepkiler sürerken, bölgedeki öğrenci derneklerinin şemsiye yapısı Kuzey Doğu Öğrencileri Örgütü (NESO), Tüm Assam Öğrenci Birliği (AASU) ve bölgedeki çeşitli sivil toplum örgütleri tasarıya karşı protesto çağrısında bulundu.

Vatandaşlık Değişikliği Yasası, kanunlaştığı takdirde 31 Aralık 2014 tarihinden önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlerin vatandaşlık elde etmesine olanak tanıyacak. 

Haber Ara