Rus Devlet Duması Tarım Komitesi üyesi Kirill Cherkasov, 2014'ten itibaren Rusya gündeminden düşmeyen genişletilmiş yeni GDO kanuna gerekliliğine dair açıklamasında, “Bir terör eylemi gerçekleştirildiğinde yalnızca birkaç kişi genellikle acı verir. Ancak GDO'lar onlarca ve yüzlerce kişiye zarar verebilir. Sonuçları çok daha kötü. Ve ceza suçla orantılı olmalı.” dedi.
Rusya Tahıl Birliği Başkan Yardımcısı Aleksandr Korbut, İzvestia gazetesine kanunlar ilgili şu yorumu yaptı:
“Küresel ilaç endüstrisi, GDO'ları diğerlerinden çok daha yaygın olarak kullanıyor gıda endüstrisi bunu yapıyor. Ve kimin olması gerektiği sorusu var bu durumda cezalandırılan – kullanılan ilaç üreticileri insanlara veya onları yasaklamak isteyenlere davranın" Rus ceza kanunu 15. maddesi 1 yıldan başlayan hapis ve terör suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasına izin veriyor.
GDO'larla ilgili daha hafif suçlar ise şu şekilde cezalandırılacak:
Para cezaları; Örneğin, idari kod aşağıdakileri sağlayacaktır: Bildirimde bulunulmaması nedeniyle zararlı GDO kirliliğine yol açmaktan 20.000 rubleye (560 ABD Doları) kadar para cezası aynı zamanda çevre kirliliği ihlalini de kapsıyor.
Genetik Mühendisliği Alanında Devlet Kontrolü
(1 Temmuz 2016) 29 Haziran 2016'da, Rusya Federasyonu Federal Meclisi Federasyon Konseyi (üst yasama meclisi), Tarımı İyileştirme Konusunda Rusya Federasyonu Yasama Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Federal Yasa"yı kabul etti.
29 Haziran 2016 tarihli kanun metni ve mevzuat bilgileri 714809-6 sayılı Kanun Tasarısı, başlığı altında Devlet Duması web sitesinde yayımlandı.
Yeni Kanun, genetiği değiştirilmiş bitki veya hayvanlar kullanılarak üretilen gıda maddelerine yasak getiriyor. Yeni Kanun'da belirtildiği üzere mevzuat, "GDO'larla ilgili her türlü faaliyetin izlenmesi, GDO'ların çevreye salınmasının önlenmesi ve bu tür bir salınımın meydana gelmesi halinde sonuçlarının iyileştirilmesine yönelik tedbirleri güçlendiriyor." (Kanun, md. 1(1).)
Yeni Kanunla değiştirilen federal kanunlar arasında Tohum Üretim Kanunu ve Çevre Koruma Kanunu da yer alıyor. Bu kanunlara, "kalıtsal genetik materyali çoğaltamayan veya aktaramayanlar da dahil olmak üzere, genetik modifikasyon yoluyla elde edilen tohumların her türlü kullanımını" ve "genetik mühendisliği yöntemleri kullanılarak genetik programı değiştirilmiş hayvanların çoğaltılmasını" yasaklayan hükümler eklendi.
GDO ile ilgili tek muafiyet ise deneysel araştırma çalışmaları için geçerli.
Yasağın savunucuları, bu yasanın uygulanmasının Rusya'nın dünyadaki en temiz tarım ürünlerini üretmesine imkan tanıyacağını iddia ediyor.