Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Gazze'deki soykırıma sessiz kalanlar ticari çıkarları için vurdu

Gazze’de çocuğu çocuk ve kadın 23 bini aşan Filistinlinin katledilmesine sessiz kalan ve saldırıları engellemek için hiçbir karar almayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kızıldeniz’de “deniz ticaretini etkileyen” Husi saldırılarına karşı hemen harekete geçti. ABD ve İngiltere Yemen'e saldırdı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-12 15:15:37

Gazze'deki soykırıma sessiz kalanlar ticari çıkarları için vurdu

Kurulduğu günden bu yana dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan haksızlıklara müdahale ve çözüm noktasında hiç bir karar almayığ göz yuman BM, Gazze'deki İsrail soykırımını da seyretti.

Ancak İsrail'in Gazze saldırılarına karşılık olarak Kızıldeniz'de İsrail'e giden veya İsrail'e ait ticari gemileri hedef alan Yemen'deki Husiler hakkında BMGK hızla harekete geçti.

Kızıldeniz rotasını kullanmayıp Ümit Burnu'nu dolaşan gemiler nedeniyle küresel emtia fiyatları yükselmeye başlamıştı.

gazze-yemen

Bunun ardından ABD ve Japonya tarafından BMGK'ya sunulan ve Yemen merkezli Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarına karşı harekete geçilmesi için sunulan karar tasarısı hemen kabul edildi.

15 üyeli BMGK'da 11 üye ülke tasarı lehinde oy kullandı, 4 ülke "çekimser" kaldı.

Çekimser oy kullanan Rusya'nın talep ettiği 3 değişiklik veto edildi. Rusya, Gazze'yi hedef alan saldırıların da tasarıda yer almasını istiyordu.

Rusya, Kızıldeniz'deki gelişmelerin İsrail'in Gazze saldırılarıyla doğrudan bağlantılı olduğuna işaret ederek, kararda buna atıfta bulunulmasını talep ediyordu. Ancak bu talepler karşılık bulmadı.

Kızıldeniz'de kesintiye uğrayan Batılı şirketlerin ticareti, binlerce masum sivilin hayatından daha değerli bulundu.

BM KARAR ALDI, ABD VE İNGİLTERE VURDU

BM'nin aldığı kararın üzerinden çok geçmeden ABD ve İngiltere harekete geçti. Yemen'deki Husilere ait hedefler vuruldu.

ABD, Kızıldeniz'de bulunan Eisenhower uçak gemisinden kalkan F/A-18E/F Super Hornet, EA-18G Growler ve E-2 Hawkeye uçaklarının yanı sıra Arleigh Burke sınıfı destroyerinden ateşlenen Tomahawk füzeleri ile Husi hedeflerini vurdu.

Ayrıca USS Florida denizaltısından da Tomahawk füzeleri belirlenen hedefleri ateş altına aldı.

İngiltere ise, 4 Typhoon savaş uçağı ile Yemen'deki Husi güçleri hedef aldı. Typhoonlar bir Voyager ikmal uçağı ile yakıt ikmali yaparken Paveway IV lazer güdümlü mühimmatları ile de Husilerin dron ve füze atışları yaptığı askeri bölgeleri vurdu.

BİDEN'DAN AÇIKLAMA

Associated Press haber ajansına konuşan ABD'li yetkililer, Cuma günü erken saatlerde Yemen'deki Husi hedeflerinin lojistik merkezler, hava savunma sistemleri ve silah depolarını içerdiğini söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre ABD Başkanı Joe Biden, ABD ve İngiltere ordusunun Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle Husi hedeflerine başarıyla saldırı düzenlediğini söyledi.

Biden, "Bu saldırılar, ABD ve ortaklarımızın personelimize yönelik saldırılara tolerans göstermeyeceğine veya düşman aktörlerin seyir özgürlüğünü tehlikeye atmasına izin vermeyeceğine dair açık bir mesajdır" dedi.

Biden, gerekirse daha fazla askeri harekat emri vermekte "tereddüt etmeyeceğini" de sözlerine ekledi.

TRTHaber, BBC

Haber Ara