Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Fransa: Kârlı Brexit, AB'nin intiharı olur

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, İngiltere'nin karlı çıkacağı bir Brexit anlaşmasının AB için intihar olacağını söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-26 17:06:46

Fransa: Kârlı Brexit, AB'nin intiharı olur

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma koşulları konusunda devam eden müzakerelerde, AB'nin esneklik gösteremeyeceğini söyledi.

Başkent Paris'teki bir basın toplantısı sırasında İngiltere'nin AB'den çıkış sürecine (Brexit) dair soruları yanıtlayan Le Maire, "Bunu bu kadar katı bir biçimde ifade ettiğim için üzgünüm ama bizim açımızdan burada İngiltere'nin geleceğinden daha önemli bir durum söz konusu" dedi.

AB İÇİN İNTİHAR OLUR

Le Maire, "AB vatandaşlarına AB'den ayrılıp tüm ayrıcalıklara sahip olmaya devam edebilecekleri mesajını verecek her eylem AB açısından intihar niteliğinde olur. O yüzden bu tür bir karar vermeyeceğiz" diye konuştu.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Temmuz ayında kamuoyuna açıkladığı planda AB ile ekonomik ilişkilerin sıkı bir şekilde devam etmesini öngörmüş ve İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasında gümrük kontrollerinin getirilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

FRANSA TAVİZ VERİLMEMESİ GEREKTİĞİNİ SAVUNUYOR

Bloomberg'e konuşan Avrupa Birliği yetkilileri, kapalı kapılar ardında yapılan Brexit görüşmelerinde Fransa'nın hep katı bir tutum izlediğini ifade ediyor.

Blomberg'e konuşan yetkililer, "Fransa hükümeti müzakerelerde İngiltere'ye taviz verilmemesi gerektiğini savunuyor ve ortaya çıkacak anlaşmada İngiltere'nin zararlı çıkan taraf olduğunun açık bir şekilde görülebilmesini istiyor" dedi.

BREXİT SÜRECİ

İngiliz hükümeti, 6 Temmuz'da açıkladığı yeni müzakere yaklaşımında, AB ile özel serbest ticaret ve gümrük anlaşmaları yapılmasına kapı aralamıştı. May, Kuzey İrlanda konusunda tarafların mutabık kaldığı çözüme ulaşılmadıkça İngiltere'nin belirsiz bir süre için bütün olarak Gümrük Birliği içinde kalmasına yol açacak bir "tedbir" maddesini de kabul etmişti.

İngiltere, Haziran 2016'da yapılan referandumla yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart 2017'de de Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.

Haziran 2017'de başlayan müzakerelerde taraflar, geçen yılın sonunda İngiltere'nin AB bütçesine taahhütlerinden kaynaklanan yüklü bir "ayrılık ücreti"nin ödenmesi ile vatandaş haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaşmaya varmıştı.

Müzakerelerin sonunda anlaşmaya varılsa da varılmasa da İngiltere 29 Mart 2019'da AB'den resmen ayrılmış olacak.

KAYNAK: BBC

Haber Ara