Konteynerleri taşıyan gemi, ülkenin batısında bulunan Vancouver kenti yakınlarında bir limana ulaştı. Kanadalı yetkililer, çöplerin enerjiye dönüştürülmek üzere yakılacağını açıkladı.
Tartışma, 2013 yılında Kanada'dan Filipinlere gönderilen bir gemi dolusu konteynerle başladı. Geri dönüştürülebilir plastik atık olduğu söylenen kargonun içinden kirli bebek bezinden gazete kağıtlarına kadar birçok çeşit çöp çıktı.
Filipinler'de bir mahkeme, 2016'da konteynerlerin Kanada'ya iade edilmesini kararlaştırdı. Ottowa gemiyi geri almayı kabul etse de Filipinler Devlet Başkanı'nın koyduğu tarih geciktirildi. Bunun üzerine Manila yönetimi, diğer ülkedeki üst düzey diplomatlarını geri çekerek Kanada'ya savaş açma tehdidinde bulundu.
Mayıs ayında gerekli düzenlemeleri yapan Kanadalı yetkililer, bunun üzerine geminin güvenli bir şekilde geri getirilmesi için özel bir şirketin görevlendirildiğini duyurdu.
ÇÖP KRİZİ
Kanada'dan Filipinler'e 2013-2014 yıllarında gemiyle gönderilen konteynerlerde geri dönüşüme uygun plastik yerine binlerce ton evsel atık olduğu ortaya çıkmıştı.
Filipinler'de 2016 yılında atığın, masrafını alıcının karşılayacağı biçimde Kanada'ya geri gönderilmesi yönünde mahkeme kararı alınmıştı.
Duterte, geçen ay konuyla ilgili "Kanada'ya yelken açıp çöplerini oraya atacağı"nı söylemiş ve bu ülkeye savaş açabileceği tehdidinde bulunmuştu.
Filipinler'in 2014'te gemiyle ülkeye getirilen çöpün geri alınması için Kanada'ya tanıdığı sürenin 15 Mayıs'ta dolması üzerine, Filipinler'in Ottawa Büyükelçisi geri çağrılmıştı.
Filipinler Dışişleri Bakanı Teddy Locsin Jr, Kanada'daki büyükelçinin ve konsolosların geri çağrıldığını belirterek, "Kanada, bu konuda tanınan son süreyi kaçırdı. Çöp oraya götürülene kadar Kanada'da diplomatik varlığımız azaltılmış biçimde sürecek." demişti.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ay başında yaptığı açıklamada, ülkesinin konuyla ilgili Filipinli yetkililerle sıkı bir çalışma içinde olduğunu ve kısa sürede bir çözüme ulaşmayı umduğunu söylemiş ancak bir takvim vermemişti.
DÜNYADA ÇÖP KRİZİ
Gelişmiş ülkeler ve Güney Doğu Asya ülkeleri arasında yaşanan ilk 'çöp krizi' bu değil. Mayıs ayında Malezya aralarında ABD, Fransa, Japonya ve İngiltere gibi ülkelerin bulunduğu çok sayıda devlete 3 bin 300 tona yakın plastik atığı geri göndereceklerini açıklamıştı.
G-20 ülkeleri de denizleri kirleten plastik atıklarla mücadele için işbirliğini artırma kararı almıştı.
(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)