Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, “Türkiye'de Kürt sorunu var, Suriye'nin bununla bir alakası yok. Bu yüzden Kürtlerin, özerklik taleplerini kabul etmiyoruz” dedi.
Kazakistan'ın başkenti Nursultan'da Suriye konulu 14. Garantörler Toplantısı'nda Suriye rejiminin heyetine başkanlık eden Beşar Caferi, Suriye'de Kürt sorunu olmadığını savunarak özerklik taleplerini kabul etmediklerini, bu taleplerin bölünmeyi getirdiğini söyledi.
Rûdaw'da yer alan habere göre, Suriye'de Kürt sorununun çözümü konusunda Şam'ın yaklaşımına ilişkin sorusuna yanıt veren Caferi, “Suriye'de Kürt kökenli cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar oldu. Yine üniversite öğretmenleri, ordu subayı ve polisler içerisinde de Kürt olanlar var. Kısacası Suriye'de Kürt sorunu yok, Türkiye'de Kürt sorunu var ve bu başka bir konu, Suriye'nin bununla bir alakası yok” ifadelerini kullandı.
Suriye hükümeti ile Kürtler de dahil Suriyeli bileşenler arasında diyalogun “Suriyelilerin kendi arasındaki diyalog” olduğunu belirterek, “Bu diyalog Şam'da olur, Astana'da, Cenevre'de, New York veya dünyanın farklı bir başkentinde de olur” diye konuştu.
Nur Sultan'daki görüşmelere de değinen Caferi, “Bugünkü görüşmelerin sonuç bildirgesinde de özerklik gibi tüm ayrılıkçı çabaları reddettiğimizi vurguladık. Çünkü özerklik de bir çeşit bölücülüktür ve Suriye'de ne hükümet ve ne de halk tarafından buna razı gösterilmiyor. Ancak diyalog için açık olduğumuzu ifade ediyoruz. Suriyeli Kürt kardeşlerimizle diyaloğumuzda onları da Suriye devleti ile kucaklaşmaya çekmeye çalışıyoruz. İşgalci ABD'nin tuzağına düşmemeleri ve yanlış ata oynamamaları için çaba sarfediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“Kendi oyunlarına devam edenlerin yeri olmaz” diyen Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi, “Suriye'nin temiz, yurtsever ve şerefli vatandaşları kendi ülkelerini korumalı, Suriye halkının çıkarlarına karşı duran hiçbir düşman güçle işbirliği yapmamalıdır” dedi.
Beşar Caferi, Suriye'nin geleceği hakkında fikir sahibi olan herkese kapılarının açık olduğunu vurguladı.
Caferi, “Soçi kongresinin sonuçlarından biri de Suriye Anayasası'nın yazılması kararıydı. Bu konuda fikir sahibi olanlar kendi görüşlerini sunabilirler. Bu Suriyelilerin kendi iç meselesidir. Hepimiz Suriyeli kardeşlerimizle diyalog yapmayı öğrenmeliyiz, kardeşliğimize karşı olan yabancılarla değil” diye konuştu.