Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.975,32

Bist

10.125,46

Esed'den bırakmıyorum açıklaması

Esed, görevini bırakmayacağını yineleyerek, müzakerelere başlamak için 'terörist-muhalif ayrımı yapılması gerektiği' bahanesini öne sürdü

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-12 00:38:15

Esed'den bırakmıyorum açıklaması

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, muhaliflerle müzakerelere başlamak için "terörist-muhalif" ayrımı yapılması gerektiğini savunarak, yönetimi bırakmaya yanaşmayacağı mesajını verdi.

Suriye resmi haber ajansı SANA, Esed'in İspanyol resmi haber ajansı EFE'ye verdiği mülakatın tam metnini yayınladı.

Esed, Suriye'de siyasi geçiş sürecinin başlaması halinde görevi bırakmaya hazır olup olmadığı sorusu üzerine, daha önceki ifadelerini yineleyerek, "Görevde kalmak ya da görevi bırakmak Suriye halkının tercihine bağlıdır" yanıtını verdi.

Viyana ve Riyad toplantılarının ardından Suriye muhalefetinin rejimle müzakerelere hazırlandığının hatırlatılması ve rejimin tutumunun ne olacağı sorusuna ise Esed, "Muhalefetin ne şekilde tanımlandığına bağlı olarak muhalefet ile müzakerelere başlamaya hazırız" cevabını verdi. Esed, muhaliflerle müzakereye başlamak için "terörist-muhalif ayrımı yapılması gerektiği" bahanesini öne sürerek, bu olmadan 18 Aralık'ta çok sayıda ülkenin dışişleri bakanları ile muhaliflerin katılacağı New York toplantısında ya da başka bir görüşmede yer almayacaklarını ifade etti.

Suriye'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde DAEŞ ve El Kaide'nin Suriye uzantısı Nusra Cephesi terör örgütü olarak kabul ediliyor. Esed yönetimi, rejimle silahlı çatışma halinde olan grupların tamamını terör örgütü olarak nitelerken, Rusya da Özgür Suriye Ordusu çatısı altındaki birkaç grup hariç muhalifleri genel olarak terörist kabul ediyor. Esed rejimi, Rusya ve ABD, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'ye ise siyasi ve askeri destek veriyor.

Suriyeli muhalif gruplar, New York görüşmeleri öncesinde Riyad'ta bir araya gelerek, Cenevre mutabakatı gereğince Beşşar Esed'in tarafların karşılıklı rızasına dayalı biçimde oluşturacağı tam yetkili geçiş hükümetinde ve Suriye'nin geleceğinde yer almaması şartıyla rejim ile müzakereye oturabilecekleri kararını almıştı.

Viyana görüşmelerinde Suriyelilerin önderliğinde 6 ay içinde geçiş süreci, taraflar arasında müzakerelerin başlaması ve ateşkes sağlanması, yeni bir anayasa yapılması, 18 ay içinde adil bir seçim düzenlenmesinin yanı sıra, BM denetiminde "kimin terörist, kimin muhalif" olduğunun belirlenmesi konularında anlaşmaya varılmıştı.

Ürdün, Rusya'nın ısrarı üzerine muhalifler arasında "terörist unsurları" belirleme amacıyla ön çalışma yapıyor. Amman yönetiminin çalışması, New York'ta tartışılacak.

Haber Ara