Dolar

34,8885

Euro

36,7597

Altın

3.043,31

Bist

10.058,47

Eritre: Yeni bir dünya düzenine ihtiyaç var

Ülkesinin Batı'ya boyun eğmediğini Eritre Devlet Başkanı Isaias Afwerki, Ukrayna kriziyle ilgili değerlendirmesinde 'yeni bir dünya düzenine ihtiyaç var' dedi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-06-02 23:27:53

Eritre: Yeni bir dünya düzenine ihtiyaç var

Kızıldeniz kıyısında yer alan bir Afrika Boynuzu ülkesi olan Eritre, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik özel askeri harekatının başlamasının ardından Mart 2022'de BM Genel Kurulu'nda Batı destekli Rusya karşıtı kararına aleyhte oy kullanan beş ülkeden biriydi.

Sputnik'e konuşan Eritre Devlet Başkanı Isaias Afwerki, Ukrayna ihtilafının seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ülke Batı'nın Rusya'ya karşı silahlandırdığı eşi benzeri görülmemiş yaptırım rejimini kararlılıkla kınadı.

Afwerki, "Bunun nedeni Rusya Federasyonu'na herhangi bir iyilik yapıyor olmamız değil" ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanı, "Söz konusu 'Ukrayna'da savaş' ya da 'Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasında savaş' fikri hiç doğru değil. Bu, NATO ve Washington tarafından son 30 yıldır Rusya Federasyonu'na karşı ilan edilmiş bir savaştır. Ve Rusya'nın kendini savunma hakkı vardır" vurgusunu yaptı.

'İNSANLAR İNSAN GİBİ YAŞAMAKTA HÜR OLMALIDIR'

Ülkelere boyun eğdirmek için güç kullanmanın ve zorlamada bulunmanın kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Afwerki, "Bu kabul edilemez. Bu orman kanunudur. Bu orman kanunundan çıkmalıyız ve insanlar insan gibi yaşamakta hür olmalılar. Bizim tutumumuz çok netti. Biz kuşatmaya karşıyız" diye konuştu.

Eritre lideri, "Tek bir ülkenin egemenliğine ya da hegemonyasına karşıyız. Bunu kabul edemeyiz. Ve bu hegemonik politikalara karşı Rusya Federasyonu'na verdiğimiz destek de yaptığımız şeyin doğal bir olgusu ya da sonucuydu" dedi.

Bu meselenin aslında Soğuk Savaş'ın sona ermesi ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından hemen sonra başladığını, o dönemde ABD'nin tek kutuplu bir dönemde yaşadığını kaydeden Afwerki, Washington'un dünya üzerindeki hakimiyetini dayatarak ve dünyayı kendi etki alanlarına bölerek bu hakimiyeti mümkün olduğunca uzatmaya çalıştığını vurguladı.

Afwerki, ABD'nin o dönemde yaptığı şeyin yalnızca nüfuzunu genişletmek olmadığını, Washington yönetimin diğer ülkeleri düpedüz kuşatma yoluna başvurduğunu ve bu politikanın savaş ilanına benzediğini kaydetti.

'BU SAVAŞ İLANIYDI'

"Bu bir savaş ilanıydı" diyen Afwerki, şöyle devam etti:

"Zira bu adamlar tarafından rekabet edebilecek ya da en azından küresel sistemde bir şeyler paylaşabilecek olanları kontrol, tahakküm altına almak adına geliştirilen bir konsept vardı. Buna izin verilmedi. Ve Soğuk Savaş döneminden kalanlarla beraber Rusya'yı çevreleme takıntısı son 30 yıldır vardı. Bu yeni bir şey değil. Eğer bir ülkeyi büyümemesi, rekabet edememesi, katkı sağlayamaması için kuşatıyorsanız, o zaman savaş ilan ediyorsunuz demektir."

Öte yandan ülkesinin Batı'ya boyun eğmediğini ve en şiddetli baskı halinde bile Rusya'ya desteğinin sinyalini verdiğini belirten Afwerki, Rusya'nın durumunun Batı'nın diğer ülkeleri boyun eğmeye zorlamayı amaçlayan daha geniş stratejisinin bir parçası olduğunun altını çizdi.

Eritre liderine göre bu stratejiye sadece Rusya ya da Çin gibi büyük ve güçlü ülkeler maruz kalmıyor: ABD'nin 'hegemonya ideolojisi' karşısında diz çökmeyi reddeden hemen her ülke cezalandırılıyor.

'YENİ Bİ RDÜNYA DÜZENİNE İHTİYAÇ VAR'

Bununla birlikte yeni bir dünya düzenine ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Devlet Başkanı Afwerki, şu ifadeleri kullandı:

"Yeni bir dünya düzenine ihtiyaç duyulduğu çok bariz. Bu, dünyadaki her halk, her ulusun talebi. Bu kuşatma, şu anda Rusya'nın ve Çin'i kuşatılması, Eritre'nin kuşatılması, ortaya buraya yaptırım uygulanması döngüsünden çıkmamız gerekiyor. Bu, meydan okumayla yüzleşmekle sınırlı bir mesele değil. Meydan okumayla yüzleşmek bir şeydir, peki ya meydan okumanın ötesi? Zorluklarla yüzleşmenin ötesi? Nereye gittiğimiz konusunda net olmalıyız. Yeni bir ortam yaratmak için zemin hazırlamalıyız. Bu yeni ortam herkes için olmalı. Adalet hakim olmalı. Ülkelerin ve halkların ilerlemesine izin verilmeli. Bunun bir geçiş meselesi olduğunu düşünüyorum. Pratikte başarısız olan son 30 yıllık hegemonyacı teşebbüsten yeni bir düzene geçiş söz konusu. Bu yeni düzen, istişareler sonucunda ortaya çıkan bir düzen olmalı. İstişareler de ikili, çok taraflı, kıtalar arası olmalı. Nihayetinde bir anlayışa varacağız ve bunun temelleri çok belli."

SputnikTürkçe

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara