Hanna Hasan'ın kaleme aldığı ve ‘middleeastmonitor' da yayımlanan makalesinde, önceki gün Kudüs'teki El Aksa Camii'nde, İsrail askerlerinin, tekerlekli sandalyedeki yaşlı kadına yardım etmeye çalışan Kudüs'teki Virginia Üniversitesi hemşirelik bölümünde okuyan Nour Hawash ve ailesine karşı yapılan insanlık dışı saldırıyı konu ediniyor.
AİLESİYLE FOTOĞRAF ÇEKİYORDU
Filistin uyruklu, ABD vatandaşı 3 kadın, işgal devleti İsrail yetkililerine pasoportlarını göstermelerine rağmen, salı günü El Aksa Camii'nde engelli bir kadına yardım etmeye çalıştıkları için, israilli askerler tarafından şiddetli bir saldırıya uğradı.
Kudüs'teki Virginia Üniversitesi hemşirelik bölümünde okuyan Nour Hawash, İsrail işgal askerlerinin öğle namazının ardından Kaya Kubbesini boşaltmaya başladığında, annesi ve kız kardeşi ile fotoğraf çekiyordu.
Nour Hawash olay anını şöyle anlattı:
“Çekim yaparken bir den silahların ateşlendiğini duyduk ve insanlar her yere kaçmaya başladılar. Silahlı israil askerleri, sivil halkı kovlamaya çalışıyordu. Biz de korkudan kaçan Filistinlilerle yan yana koştuk. Avludaki israil birliklerinin sayısı çoğalmaya başladı. Birkaç Filistinli sivilin tutuklandığını gördük.”
YERE DÜŞEN YAŞLI FİLİSTİNLİ KADINI YARDIM EDERKEN SALDIRIYA UĞRADILAR
21 yaşındaki öğrenci Nour Hawash, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İşgal güçleri Kaya Kubbesi yakınında kimseye izin vermiyordu. Tüm kapıları tuttular.
İbadet alanını terk ederken, yaşlı bir kadın tekerlekli sandalyesinden yere düştü.
Birkaç kadın ona yardım etmeye çalıştığını gördüm. Kadını yerden kaldırmak için kapıyı açarak girmeyi denedim. Yaşlı kadına doğru ilerlerken, İsrailli askerler tarafından yere itildim.
10 ila 15 işgal askeri, ayaklarımdan tutup, diğer bileğimi kelepçelemeye çalışıyordu.
Ve pasaportumu çıkarıp, o askere, Amerikan vatandaşı olduğumu söyledim. İsrail askeri, ‘Kimliğinizi umursamıyorum' dedi ve pasaportu yana fırlattı.
Diğer askerler, daha sonra annem Germeen Abdülkerim'i, küçük kız kardeşimin yanından uzaklaştırdı ve kız kardeşim Safa'nın korkulu bakışları altında, onu duvara iterek kelepçeledi.
Kızkardeşim bize ulaşmak için ileri çırpınıyordu.
Bize doğru ulaşmak isteyen kız kardeşim İsrail askerleri tarafından yere itildi ve yumruklandı. Atkısı çıkarılarak yanımıza gelmemesi için boğulmaya çalışıldı.
Yarım saatten fazla bir süre kelepçeli olarak tutulduktan sonra bir İsrailli gardiyan, benim Amerikan pasaportunu yerden aldı ve diğer askerlere, beni serbest bırakmaları için talimat verdi.
Annem, ben ve kardeşim serbest bırakıldıktan sonra, İsrail askerleri bizi Kaya Kapısı'ndan zorla çıkararak Bileşik Kapılar'a yakın bir yönlendirdi.
Ancak tüm kapılar kapatıldığı için ben ve ailem bir saat boyunca girişin yanında kaldık. Ne camiye ne de Eski Şehir Kudüs'e dönebildik. Kapılar açıldıktan sonra bile, Eski Şehri'n kapıları üç saat daha kilitli kalınca, kaldığımız otele dönemedik.”
FİLİSTİNLİLER HER GÜN AYNI ZORBALIĞI YAŞIYOR
Nour Hawash ve ailesi, tedavileri ve yaşananlar hakkında bilgi vermek için Kudüs'teki ABD Büyükelçiliği ile temasa geçti; yetkililer, olayla ilgili bir rapor sunacaklarını söylerken, saldırıdan sorumlu işgalci askerler için bir işlemin yapılıp yapılmayacağı konusunda bilgi vermekten kaçındılar.
İsrail askerlerinin saldırısında, Nour Hawash ailesinde kesikler ve morluklar dışında bir başka bir şey rastlanmadı.
Annesi aslen Gazzeli olan Nour Hawash'ın ibadet ve fotoğraf çekmek için gittiği El Aksa Camii”nde İsrail askerlerinin yaşattığı zorbalıkları, Filistinli Müslümanlar her gün yaşıyordu.
İşgalci İsrail güçleri, Müslümanları El Aksa Camii'nde ibadet etmelerine her gün zorluk çıkarırken; İsrailli yerleşimciler ise polis koruması altında ayinlerini gerçekleştiriyordu.