Dolar

32,1381

Euro

34,9306

Altın

2.435,09

Bist

10.656,96

Ebu Gayt: Arap baharı denilen kaos...

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, bugün onu en çok endişelendiren şeyin “Arap baharı olarak adlandırılan kaosun Arap dünyasından kurtulma zamanının uzunluğu ve süresi” olduğunu söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-26 13:20:23

Ebu Gayt: Arap baharı denilen kaos...

Şarku'l Avsat Türkçe'nin aktardığına göre Ebu Gayt bir dergiye verdiği röportajda, “Arap dünyası, bazılarının yanlışlıkla Arap Baharı dediği büyük bir sarsıntıya maruz kaldı. Bu, tüm ülkelerin tam anlamıyla yıkımına yol açan ve halklarının geleceğini tehdit eden bir trajediydi” dedi.

Bununla birlikte, “Arap bölgesini açlık ve özellikle de İran'ın emellerinden korumak için Araplar arasında halen iletişim kurma umudu” taşıdığını düşünüyor.

TUNUS ÖRNEĞİ

Ebu Gayt, Tunus'u “felaket” olarak adlandırdığı Arap Baharı'ndan hariç tuttu, “Arap Baharı şehirlerin ve medeniyetlerin yıkımına neden oldu. Ancak Tunus bunlardan farklı. Tunus halkına yıllardır eğitim verildiği için, bu onlarda dünyaya, kültür ve bilgiye açık olan Tunuslu bir kişiliğe yol açtı” dedi.

'BİRLEŞİK ARAP DÜNYASI' FİKRİ

Avrupalıların yolunda sınırları olmayan bir Arap dünyasını görüp görmeyeceğimiz sorusuna yanıt olarak Ebu Gayt şunları söyledi:

“Birleşik bir Arap devleti fikrine ulaşmak için acil bir ihtiyaç yoktur. Eğer Araplar onları gelişmiş ülkelerin saflarına koyan kapsamlı ekonomik ve sosyal ilerlemeyi başarırsa, bu şüphesiz ki şu anki durumdan çok daha gelişmiş bir Arap ekonomik varlığının bir yoludur.”

Genel Sekter Ebu Gayt, şu ifadeleri kullandı:

"Bu terör örgütlerinin ve terörist düşüncenin geleceklerini ellerinden almak, onları çatışma, intihar ve cinayetle karşı karşıya bırakmak için onlarca yıllık çalışmalarımız var. Terörizmden kurtulmak için istihdam, eğitim ve iş kurma sürecinde çok çalışmaya ihtiyacımız var. Toplumların ufkunu açmak, onları aydınlatmak ve Arap ülkelerinin bilişime olan ilgisini derinleştirmeye ihtiyacımız var. Örneğin BAE, Avrupa ülkelerinden üstündür."

SUUDİ ARABİSTAN MESAJI

Genel Sekreter Ebu Gayt, Arap dünyasındaki Suudi rolünün “büyük önem” taşıdığını belirterek, Suudi Arabistan'daki mevcut dönüşümler konusunda iyimserliğini dile getirdi ve liderlik konusunda başarılar diledi.

KAHİRE-RİYAD EKSENİNE ÖVGÜ

Suudi-Mısır ekseninin ortak Arap eylem merkezi olarak dönüşünü “büyük bir umut” olarak gördüğünü belirtti.

 

Haber Ara