Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'ın Amerika Birleşik Devletleriğ (ABD) Başkanı Donald Trump ile Vietnam'ın başkenti Hanoi'de yapacağı tarihi zirveden nükleer silahlanma başta olmak üzere çıkacak sonuçlar, bölge ülkeleri Japonya, Güney Kore ve Çin tarafından da merakla bekleniyor.
Trump ve Kim'in, Vietnam'da bugün ve perşembe günü yapacakları bir dizi resmi görüşmenin en önemli gündem maddelerinden biri nükleer silahlanma konusu olacak.
Kuzey Kore ne istiyor ?
Birçok uzman, Kim'in nükleer silahlardan hemen vazgeçeceğine ihtimal vermiyor.
Bununla birlikte, ülkesini uluslararası tecritten çıkartmak ve yine ülkesine yönelik yaptırımların sona erdirilmesini isteyen Kim'in, Trump'ı ikna edebilmek için nasıl bir açılım yapacağı merak konusu.
Kim daha önce yaptığı açıklamalarda, nükleer silahsızlanmanın karşılıklı adımlarla sağlanabileceğini belirterek, nükleer silahsızlanmayı başlatması halinde ABD'den bir dizi jest beklediği mesajını vermişti.
Kuzey Kore, bu adımların atılması için ulusal tehdit olarak gördüğü ABD'nin Güney Kore ve Japonya'daki askeri birliklerini çekmesini istiyor.
Daha önceki Kuzey Koreli liderlerden olukça farklı bir tutum içinde olsa bile, Kim'in önümüzdeki dönemde atacağı adımlar ve ABD ile “güç savaşını” nasıl yürüteceği konusu bilinmezliğini koruyor.
Trump ne istiyor ?
ABD Başkanı Donald Trump ise Kuzey Kore'nin durup dururken ve pazarlık yapmadan nükleer silahlarından vazgeçmeyeceğinin farkında.
Trump yönetimi için en önemli öncelik, nükleer silahsızlanmanın yasal bir çerçeve içinde bir takvime bağlanması ve Kuzey Kore yönetiminin uluslararası denetçilere kapılarını açması, nükleer silahların bir envanterinin belirlenmesi.
Bu konuda aceleci bir tavır içinde olmayacağı mesajını veren Trump, zirveye gelmeden sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer silahlarından vazgeçmesi halinde dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden biri olabileceğini söyledi.
Trump, Twitter hesabında, Kuzey Kore'nin "herhangi bir ülkeden daha fazla hızlı büyüme potansiyeline" sahip olduğunu belirterek, “Her ikimiz de Singapur'daki ilk zirvede kaydedilen ilerlemenin sürdürülmesini bekliyoruz. Başkan Kim, belki de nükleer silahlar olmadan ülkesinin hızla dünyada büyük ekonomik güçlerden biri olabileceğinin herkesten daha iyi farkında. Konumu, halkı ve (onun) sayesinde, herhangi bir ülkeden daha fazla hızlı büyüme potansiyeline sahip." ifadelerini kullandı.
Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması konusunda acelesi olmadığını dile getiren ve içeride muhalefetin yoğun eleştirileri ile zor günler geçiren Trump için, bu konuda atılacak adım kendi başarı hanesine yazılacak.
ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim, 12 Haziran 2018'de Singapur'da yapılan tarihi zirvede ilk kez bir araya gelmiş ve kapsamlı bir anlaşmaya imza atmıştı.